Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Οι Big Oil στρέφουν την προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με τον αναλυτή του oilprice, οι σημαντικότεροι παίκτες στην πρώτη γραμμή αυτής της συντονισμένης στρατηγικής ήταν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, Chevron και ConocoPhillips), από το Ηνωμένο Βασίλειο (ιδίως Shell και BP), τη Γαλλία (κυρίως την TotalEnergies) και την Ιταλία (με την Eni να παίρνει το προβάδισμα).

Ο ρυθμός ανάπτυξης της προμήθειας φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ήταν απρόσκοπτα θεαματικός μέχρι πρόσφατα, με τη χώρα να έχει επίσης δυνητικά τεράστια αποθέματ. Αυτά εκτιμώνται πολύ συντηρητικά σε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm), αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα από αυτό, σύμφωνα με πηγές ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ με τις οποίες μίλησε το OilPrice.com τους τελευταίους μήνες. Είναι επίσης η μόνη χώρα στην περιοχή hotspot φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με λειτουργική ικανότητα εξαγωγής LNG και, κατά συνέπεια, βρίσκεται σε ιδανική θέση για να γίνει ο κορυφαίος περιφερειακός κόμβος εξαγωγών για το φυσικό αέριο. 

Η Διώρυγα του Σουέζ

Κρίσιμο είναι επίσης ότι η γεωγραφική της θέση σημαίνει ότι ελέγχει το σημαντικότερο παγκόσμιο ναυτιλιακό σημείο ασφυξίας της Διώρυγας του Σουέζ, μέσω του οποίου διακινείται περίπου το 10%  του παγκόσμιου πετρελαίου και LNG. Ελέγχει επίσης τον ζωτικής σημασίας αγωγό Σουέζ-Μεσογείου, ο οποίος εκτείνεται από τον τερματικό σταθμό Ain Sokhna στον Κόλπο του Σουέζ, κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, έως το λιμάνι Sidi Kerir, δυτικά της Αλεξάνδρειας στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Αυτή είναι μια κρίσιμη εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο στη Μεσόγειο. Η σημασία της διώρυγας του Σουέζ για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι είναι ένα από τα πολύ λίγα σημαντικά σημεία διέλευσης που δεν ελέγχεται από την Κίνα. 

Η Κύπρος

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του oilprice.com, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η προσοχή των ίδιων δυτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο εστιάζεται εκ νέου στο παράλληλο hotspot φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου της Κύπρου, η οποία εξετάζει τώρα έναν νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα σημερινά αναξιοποίητα αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται σε περίπου 0,45 Tcm, αν και αυτό θεωρείται μια τεράστια υποεκτίμηση από πηγές ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ που μίλησαν στο OilPrice.com. Το νησί έχει 13 υπεράκτια τετράγωνα, με 10 από αυτά να έχουν ήδη άδεια για τις ίδιες δυτικές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο -- συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies και Eni. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου η Κύπρος μπορεί να προσφέρει μπλοκ για τα οποία οι υφιστάμενοι φορείς μπορεί να θέλουν να εγκαταλείψουν την άδειά τους, επιπλέον αυτών που επί του παρόντος δεν έχουν άδεια. 

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για την παγκόσμια εξερεύνηση, John Ardill, δήλωσε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για εξερεύνηση φυσικού αερίου» σε όλο το νησί και ότι η εταιρεία θα κάνει το πρώτο της πηγάδι στα μέσα Ιανουαρίου. Έχοντας κερδίσει τις αρχικές της άδειες στην Κύπρο το 2017, η ExxonMobil έκανε το πρώτο της μεγάλο εύρημα το 2019 στο πηγάδι Glaucus και έκτοτε έχει βρει δύο νέες πιθανές σημαντικές ανακαλύψεις στον Πήγασο και την Ηλέκτρα. Η Electra (στο Μπλοκ 5) έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται κοντά στη λειτουργία Glaucus (Μπλοκ 10) και στην τεράστια ανακάλυψη του Cronos (Μπλοκ 6) που αναπτύσσεται από την Eni και την TotalEnergies.