Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

HELLENIQ ENERGY: Πώς έκλεισε το deal για το 100% της Elpedison – Τα σχέδια

Στον πλήρη έλεγχο της HELLENIQ ENERGY περνάει η Elpedison μετά τη συμφωνία με την Edison για την εξαγορά του μεριδίου της στην κοινή εταιρεία, που ανακοινώθηκε χθες.




Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η θρυλούμενη μέχρι πρότινος δημοπρασία με τους αναμενόμενους κύκλους προσφορών αντιπροσφορών μεταξύ των δύο μετόχων έκλεισε τελικά με μία και μοναδική προσφορά, αυτή της HELLENIQ ENERGY.

O ελληνικός όμιλος, που άνοιξε και το θέμα του «διαζυγίου» με τους επί 15ετίας συνεταίρους του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, πρόσφερε 164 εκατ. ευρώ για το 50% που κατέχει η Edison. Το διοικητικό συμβούλιο της Edison την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά του ελληνικού ομίλου και να μην καταθέσει αντιπροσφορά, όπως αναμενόταν.

Η συμφωνία τελικά κλείστηκε σε οικονομικά μεγέθη στα οποία είχε αναφερθεί κατά καιρούς η διοίκηση της HELLENIQ ENERGY.

To συνολικό τίμημα, πλέον αναπροσαρμογών έως του ποσού των 31 εκατ. ευρώ που αφορούν διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα στοιχεία του ισολογισμού (υποχρεώσεις προς τρίτους κ.λπ.) μπορεί να φτάσει έως τα 195 εκατ. ευρώ. Ενα περίπου αντίστοιχο ποσό, περί τα 200 εκατ. ευρώ, θα εισπράξει η HELLENIQ ENERGY από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ, που δρομολογήθηκε την περασμένη εβδομάδα με νομοθετική ρύθμιση.

Η έξοδος από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Elpedison αποτέλεσαν για τη διοίκηση της HELLENIQ ENERGY μέρος ενός κοινού σχεδιασμού, που προχώρησε παράλληλα και φαίνεται να ολοκληρώνεται παράλληλα.

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει τη δραστηριοποίηση και επέκταση στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέσω ενός φορέα, τον οποίο ο όμιλος θα ελέγχει σε ποσοστό 100%. Το όχημα αυτό θα είναι, όπως είχε διαφανεί και πιστοποιήθηκε με τη χθεσινή συμφωνία, η Εlpedison, με την απόκτηση της οποίας η HELLENIQ ENERGY γίνεται ένας πλήρως καθετοποιημένος πάροχος στην αγορά ενέργειας και επιταχύνει την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει στο στρατηγικό πλάνο Vision 2025, βελτιστοποιώντας το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Η HELLENIQ ENERGY δραστηριοποιείται πλέον σε όλο το φάσμα της ενέργειας. Στις ΑΠΕ με ισχύ άνω των 5 GW σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία.

Στην παραγωγή ενέργειας με δύο μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 840 MW, ενώ διαθέτει άδεια για κατασκευή μιας τρίτης μονάδας ισχύος 826 MW και μιας πλωτής μονάδας επεξεργασίας LNG στον Θερμαϊκό. Οι δραστηριότητες συμπληρώνονται από σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες), την ηλεκτροκίνηση, τρία πλήρως συνεργαζόμενα διυλιστήρια, δίκτυο με πάνω από 2.000 πρατήρια και δυνατή παρουσία στις αεροπορικές και ναυτιλιακές πωλήσεις καυσίμου στη ΝΑ Ευρώπη. Η HELLENIQ ENERGY μετά τη συμφωνία απόκτησης ελέγχου του 100% της Elpedison είναι ο μόνος ενεργειακός όμιλος στην Ελλάδα, ο οποίος έχει τον απόλυτο έλεγχο όλων των εταιρειών του, χωρίς joint venture και συνεργασίες με άλλες εταιρείες.

Με ένα δελτίο Τύπου ανακοίνωσε χθες η Edison την απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, που συνεδρίασε στις 6 Δεκεμβρίου, να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 50% της συμμετοχής της στην Elpedison. «Η προσφορά της HELLENIQ ENERGY ύψους έως 195 εκατ. ευρώ για το 50% των equity, που αντιστοιχεί σε περίπου 540 εκατ. για το 100% του Enterprise Value, αντιπροσωπεύει σημαντικό premium σε σύγκριση με τους συνήθεις πολλαπλασιαστές που παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό αποτελεί ένδειξη της ισχυρής στρατηγικής αξίας που αποδίδει η HELLENIQ ENERGY στην Elpedison και των σημαντικών δυνητικών συνεργειών που μπορεί να διαμορφώσει στα πλαίσια της ευρύτερης βάσης του χαρτοφυλακίου της. Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της Edison αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά της HELLENIQ ENERGY», αναφέρει η ιταλική εταιρεία.

Αν και με ευγενικό τρόπο, η ιταλική εταιρεία αποτυπώνει εμμέσως την ενόχλησή της για το ύψος της πρώτης προσφοράς, κάτι που ανεπίσημα σχολίαζαν χθες κύκλοι της. «Με δεδομένη τη δυναμική της πρώτης οικονομικής προσφοράς, η υποβολή αντιπροσφοράς εκ μέρους μας, εκτός του ότι δεν θα εδράζονταν σε αντικειμενικά δεδομένα, θα ακολουθείτο με βεβαιότητα από υψηλότερη προσφορά του ελληνικού ομίλου, μετατρέποντας όλη τη διαδικασία σε έναν αγώνα εξοντωτικών αντιπαραθέσεων», ανέφεραν χθες κύκλοι της Edison απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν υπέβαλαν αντιπροσφορά. Η Edison ουδέποτε επεδίωξε το συγκεκριμένο τίμημα. Απεναντίας, χαρακτήρισε υπέρογκο το ποσό που της προσφέρθηκε από την άλλη πλευρά και μάλιστα σε πρώτη προσφορά, σχολίαζαν επίσης. Σημείωναν δε ότι «σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα εισπράξει θα κατευθυνθεί σε παραγωγικές επενδύσεις της εταιρείας, ενδεχομένως και στην Ελλάδα, από την οποία η Edison δεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει».