Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Σιάμισιης: «Κλειδωμένη» η μεγέθυνση της Elpedison – Τα σχέδια μετά την απόκτηση του 100%

«Παίρνουμε τον αποκλειστικό έλεγχο της Elpedison για να την αναπτύξουμε. 

Η εταιρεία θα έχει ρόλο στην ενεργειακή αγορά, θα διευρύνουμε τη δραστηριότητά της. Αποτελεί ξεκάθαρα μονόδρομο η αύξηση του μεριδίου της, είναι εφικτό μέχρι το 2026 το ποσοστό να έχει ενισχυθεί στο 10%, μόνο με οργανική ανάπτυξη». Αυτό ήταν το στίγμα που έδωσε ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, σε χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους για το πρόσφατο deal με την Edison, όσον αφορά τη θέση που «βλέπει» ο ενεργειακός Όμιλος για την 100% πλέον θυγατρική του στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την εξαγορά του 50% της Edison, η προσφορά της Helleniq Energy (που έκανε δεκτή η ιταλική εταιρεία) ήταν 164 εκατ., πλέον αναπροσαρμογών έως το ποσό των 31 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης, οι προσαρμογές αυτές αφορούν απαιτήσεις της Elpedison, ύψους 60 εκατ. ευρώ, και πιο συγκεκριμένα ποσά που της οφείλονται από τη δραστηριοποίησή της στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. «Ό,τι εισπραχθεί από αυτές τις απαιτήσεις εντός 12μηνου, το 50% θα αποδοθεί στην Edison», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την προσφορά των 164 εκατ. ευρώ, σημείωσε πως πρόκειται για την αποτίμηση της Helleniq Energy με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα της Elpedison, ενώ σκοπός είναι η αξία της εταιρείας να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Συμπλήρωσε πως η προσφορά «μεταφράζεται» σε ένα enterprise value μεταξύ 420 και 470 εκατ. έναντι των 540 εκατ. που ανέφερε η Edison στην ανακοίνωσή της για την πώληση του 50%. Τόνισε πως η εταιρεία θα περάσει στον αποκλειστικό έλεγχο του Ομίλου σε 4-8 μήνες.

Τριπλή στόχευση

Το πρώτο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση της σύμβασης μεταβίβασης των μετοχών, κάτι που θα γίνει στους επόμενους 1-2 μήνες. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την πώληση του 50% και την καταβολή του τιμήματος, αφότου η συμφωνία εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως τη ΡΑΑΕΥ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίσης, σε αυτό το διάστημα των 4-8 μηνών θα γίνει η μετάβαση από το μοντέλο συνδιοίκησης της Elpedison σε αυτό το αποκλειστικού ελέγχου, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας.

«Εν μέρει λόγω της διαφορετικής εμπιστοσύνης των δύο μετόχων στην εξέλιξη της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, πιθανόν η εταιρεία να μην ήταν αρκετά επιθετική στα βήματά της στην αγορά», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι Helleniq Energy και Edison δεν βλέπουν με τον ίδιο τρόπο την πρόοδο και την εξέλιξη της ενεργειακής αγοράς, γεγονός το οποίο οδήγησε στη δημοπρασία για την απόκτηση του 100% από κάποιον από τους δύο πρώην μετόχους. Ωστόσο, τόσο η εταιρική σχέση με την Edison, όσο και η προσωπική σχέση των δύο CEO, παραμένει εξαιρετική.
Υπογράμμισε πως η στόχευση για την Elpedison είναι τριπλή, ξεκινώντας από το να μεγεθυνθεί η δραστηριότητα της εταιρείας αλλά και να αξιοποιηθούν συνέργειες στην πελατειακή βάση του Ομίλου και της θυγατρικής του. Ο τρίτος πυλώνας αφορά συνέργειες με το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που αναπτύσσει η Helleniq Energy. «Σε ένα άμεσα συνεργαζόμενο σύστημα, επιτυγχάνονται καλύτερες αποδόσεις και στις ΑΠΕ και στην ηλεκτρική ενέργεια», υπογράμμισε.

Σχέδια για ΑΠΕ και σε άλλες ξένες αγορές

Υπογράμμισε πως ο Όμιλος έχει αναπτύξει ήδη 500 MW ΑΠΕ και έχει ήδη δρομολογήσει ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο επιπλέον 500 MW. Αυτό το δεύτερο «κύμα» έργων προορίζεται για «πράσινα» PPAs καθώς και απευθείας συμμετοχή στην αγορά. «Επομένως, τι καλύτερο από το να έχεις πρόσβαση σε πελάτες στη λιανική ρεύματος;», διερωτήθηκε.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, επισημάνθηκε ότι η Helleniq Energy σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλη χώρα του εξωτερικού, μετά τη Ρουμανία, την Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η Βουλγαρία, η οποία «σκανάρεται» από τον Όμιλο χωρίς να υπάρχει κάποια επενδυτική κίνηση που να έχει «κλειδώσει» προς ώρας.

Όσον αφορά τις κινήσεις που είχε ξεκινήσει η Elpedison για την ανάπτυξη μίας τρίτης μονάδας αερίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην εγκατάσταση ενός FSRU στον Κόλπο του Θερμαϊκού, από τη διοίκηση του Ομίλου υπογραμμίστηκε πως τα σχέδια αυτά θα επανεξεταστούν το επόμενο διάστημα, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχουν αποφάσεις για το αν θα προχωρήσουν ή όχι.

Παράλληλα, όπως τονίστηκε, η απόκτηση του 100% της Elpedison έχει σημαντικά οφέλη και για τη Helleniq Energy, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Κατ΄ αρχάς συμπληρώνεται ο δεύτερος πυλώνας δραστηριοποίησης του Ομίλου (μετά τους υγρούς υδρογονάνθρακες), που ξεκίνησε με τις ΑΠΕ και στον οποίο πλέον προστίθεται ένα utility στην ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο. Παράλληλα, οι αποδόσεις της Εlpedison θα «φαίνονται» πλέον στις οικονομικές καταστάσεις της Helleniq Energy.

Έκτακτο μέρισμα από την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως η απόκτηση της Elpedison ούτε επηρεάζει ούτε επηρεάζεται από την προοπτική ενός επόμενου placement. «Προφανώς είναι θέμα των μετόχων το τι θα κάνουν το μέλλον. Δεν υπάρχει κάτι που να είναι προγραμματισμένο», πρόσθεσε.

Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης της Elpedison, σημείωσε πως είναι αδόκιμη οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Η παραχώρηση σε κάποιον τρίτο επενδυτή θα είχε νόημα αν Helleniq Energy και Edison δεν συμφωνούσαν σε μία «φόρμουλα» όσον απόκτηση του 50% από κάποιον από τους δύο πρώην εταίρους.

Ο CEO του Ομίλου έκανε επίσης αναφορά στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τονίζοντας πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι πολύ κοντά, με το θέμα να κλείνει τις επόμενες εβδομάδες. Όσον αφορά τη διάθεση του ποσού που θα εισπράξει η Helleniq Energy από την πώληση του 35% στο Δημόσιο, σημείωσε ότι, όπως δείχνουν οι δύο προηγούμενες ανάλογες συναλλαγές (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών), ο Όμιλος αποδίδει περίπου το 50% στους μετόχους, μέσω έκτακτου μερίσματος. Το υπόλοιπο 50% κατευθύνεται προς την ανάπτυξη του Ομίλου ή τη βελτίωση του ισολογισμού του.

(Αναδημοσίευση από insider.gr)