Τη δυνατότητα να κινηθεί με πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ένα περιβάλλον κυοφορούμενων αλλαγών και συγκέντρωσης του χώρου, έχοντας λύσει τις εκκρεμμότητες του παρελθόντος, προσφέρει στον όμιλο της Helleniq Energy η απόκτηση του 100% της Elpedison, μαζί με τη θωράκιση που συνεπάγεται η πλήρης καθετοποίηση απέναντι στις ανατροπές που βιώνει η αγορά ενέργειας.
Σε μια συγκυρία όπου ο όμιλος έχει στόχο να ισχυροποιηθεί στις ΑΠΕ, η καθετοποίηση, δηλαδή η δραστηριοποίηση στην αγορά προμήθειας μέσα από ένα σχήμα που θα ελέγχει κατά 100%, λειτουργεί ως ακόμη μεγαλύτερη «ασπίδα» απέναντι σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον. Κι αυτό γιατί η διαμόρφωση συνθηκών στη χονδρεμπορική αγορά που δεν ευνοούν την ηλεκτροπαραγωγή (όπως για παράδειγμα οι αρνητικές τιμές) μπορεί να ευνοούν την λιανική του ρεύματος εξασφαλίζοντας χαμηλότερα κόστη. Το πρώτο αβαντάζ για τον όμιλο από την εξαγορά του υπόλοιπου 50% της Elpedison έναντι 195 εκατ ευρώ είναι αυτό.
Το δεύτερο αβαντάζ συνδέεται με το τίμημα. Ο όμιλος δεν θα χρειαστεί να βάλει «καινούργια χρήματα» πάνω στο τραπέζι. Η συναλλαγή έχει ουδέτερο αποτύπωμα για τον ίδιο. Τα χρήματα που θα βγάλει από τη μια τσέπη για την εξαγορά του 50% της Elpedison (195 εκατ. ευρώ), θα τα εισπράξει από την άλλη μέσω της πώλησης του 35% της ΔΕΠΑ στο ΤΑΙΠΕΔ (200 εκατ. ευρώ). Ενα πακέτο δίδυμων συναλλαγών που προσομοιάζει στο σκεπτικό «2 σε 1».
Και εκεί που είχε ποσοστά σε δύο εταιρείες ρεύματος και φυσικού αερίου (το 50% στην Elpedison και το 35% στη Φυσικό Αέριο), τώρα μένει με μία, αλλά με την ιδιοκτησία του 100%. Ετσι, η Elpedison αποκτά για τον ελληνικό όμιλο τον ρόλο του αποκλειστικού πλέον οχήματος στην αγορά ρεύματος και αερίου, που επιτυγχάνεται με μηδενικό αποτέλεσμα μετά την αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ, η οποία είναι ζήτημα εβδομάδων.
Άμεσα και η πώληση του 35% της ΔΕΠΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο ΔΣ, του ΤΑΙΠΕΔ και της Helleniq Energy, αναμένεται να συνεδριάσουν εντός του Δεκέμβρη, προκειμένου να εγκρίνουν την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ, έναντι του «κλειδωμένου» τιμήματος των 200 εκατ ευρώ. Αμεσως μετά θα υπογραφεί το Sales Purchase Agreement (SPA). Αμφότερα τα μέρη έχουν τους δικούς τους λόγους να θέλουν να κλείσει τάχιστα το deal: Η μεν Helleniq Energy γιατί έτσι μπαίνει τέλος σε ένα θέμα που χρονίζει, το δε, ΤΑΙΠΕΔ γιατί από την 1/1/2025 απορροφάται από το Υπερταμείο, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει καθυστερήσεις σε κάθε συναλλαγή που εκκρεμεί από το παρελθόν.
Εχει μάλιστα τη σημασία του ότι η μεταβίβαση του 35% της ΔΕΠΑ πρόκειται να ολοκληρωθεί αρκετά γρήγορα, καθώς δεν απαιτείται έγκριση από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα προηγηθεί του πρώτου deal, αυτού για την Elpedison, το οποίο ως διαδικασία μπορεί και να κρατήσει 4-6 μήνες. Εδώ επιβάλλεται το πράσινο φως από την Ε.Α.
Στρατηγική και placement
Το τρίτο αβαντάζ για την Helleniq Energy αφορά τη στρατηγική του σε μια συγκυρία όπου είναι προφανές ότι ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας δεν έχει ολοκληρωθεί και προδιαγράφεται ένα σκηνικό νέας συγκέντρωσης στο χώρο από το 2025. Κλείνοντας ο όμιλος μέσα σε μερικές εβδομάδες δύο μαζεμένες εκκρεμότητες, μπορεί να δει με άλλο μάτι, τόσο τη θέση του στην αγορά ενέργειας, όσο και την ευρύτερη πολιτική του, σε θέματα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας της μετοχής.
Τακτοποιώντας μια σειρά από θέματα που την επηρεάζουν, μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα σε ένα ενεργειακό τοπίο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα, και αναλόγως των συνθηκών της αγοράς, να προχωρήσει εντός του 2025 και σε ένα δεύτερο placement από κοινού με το Υπερταμείο.
Αν και δεν αφορά το παρόν, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή το θέμα θα ξαναμπεί στο τραπέζι. Σήμερα, ο όμιλος Λάτρη κατέχει το 40,4% και το ΤΑΙΠΕΔ το 31,18% των μετοχών της Helleniq Energy και κάποιες πληροφορίες που είχαν δει προ μηνών το φως της δημοσιότητα ήθελαν την κάθε πλευρά να προτίθεται να διαθέσει ποσοστό της τάξης του 10%. Αυτό βεβαίως θα σήμαινε ότι η πλευρά του Δημοσίου θα πέσει στο 20%, ήτοι θα απωλέσει το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας που έχει σήμερα. Σαν συζήτηση ακόμη αργεί, άλλωστε η μετοχή βρίσκεται πέριξ των 7 ευρώ - ναι μεν στα ίδια επίπεδα με εκείνα που έγινε το πρώτο placement, αλλά 20% κάτω από τα υψηλά του Μαίου - ενώ ούτε σε κυβερνητικό επίπεδο έχουν ωριμάσει οι απαραίτητες διεργασίες.
Η τακτοποίηση ωστόσο όλων των παραπάνω εκκρεμοτήτων που θα αποτυπωθούν και στη μετοχή, μαζί με τη γοργή υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου του ομίλου, που στη περίπτωση των ΑΠΕ «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς, διευκολύνουν και αυτή τη πτυχή της στρατηγικής του, όταν φυσικά κρίνει ότι έχει έρθει το κατάλληλο τάιμινγκ.
Σαν θέμα απασχολεί συχνά την αγορά, ενώ στα κατά καιρούς σενάρια είχε εμπλακεί και το όνομα της Metlen, θέμα για το οποίο είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Η Helleniq Energy έχει δύο μεγάλους μετόχους, εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Άλλο το placement. Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του Δημοσίου. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση, το πράγμα πάει αλλού», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στον απόηχο πάντως της χθεσινής είδησης και ενόψει της επόμενης (ΔΕΠΑ), όλα δείχνουν ότι ο όμιλος αποκτά ένα πιο καθαρό ορίζοντα για την από εδώ και πέρα πορεία του και πέραν από τις προφανείς συνέργειες, γίνεται ακόμη πιο καθετοποιημένος, όπως σημειώνει με νόημα και η χθεσινή του ανάρτηση, κάτι που αποτελεί και το βασικό στόχο του μετασχηματισμού του (Vision 2025).