Σε μεγάλο ρεκόρ έφτασαν φέτος οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times (FT).
Αυτό συνέβη παρά τις προσπάθειες του μπλοκ να μειώσει την εξάρτησή του από το φυσικό αέριο αυτής της χώρας μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ήδη έχει σχέδια για νέο (16ο) πακέτο κυρώσεων.
Από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Ευρώπη είχε εισαγάγει ρεκόρ 16,5 εκατομμυρίων τόνων ρωσικού LNG, υπερβαίνοντας τις περσινές εισαγωγές 15,18 εκατομμυρίων τόνων, με βάση πληροφορίες από τον πάροχο δεδομένων εμπορευμάτων Kpler.
Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει επίσης το προηγούμενο ρεκόρ των 15,21 εκατομμυρίων τόνων που εισήχθησαν το 2022.
«Αυτό που είδαμε φέτος είναι εκπληκτικό. Αντί να μειώσουμε σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές LNG, τις αυξάνουμε», δήλωσε η Ana Maria Jaller-Makarewicz (αναλύτρια στο Institute for Energy Economics and Financial Analysis).
Μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε στόχο να σταματήσει τις εισαγωγές οποιωνδήποτε ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027. Παρόλα αυτά, η εισροή υπερψυκτικού αερίου στα ευρωπαϊκά λιμάνια παραμένει σε άνοδο.
Όπως είπε η Jaller-Makarewicz, «σε αντίθεση με τις εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς (έχουν μειωθεί στο ελάχιστο), το ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα που απαγορεύονται στην ΕΕ οι ρωσικές εισαγωγές LNG εξακολουθούν να είναι ενεργοποιημένες και να αυξάνονται, υποδεικνύοντας ότι μια «πανικοβλημένη» Ευρώπη εξακολουθεί να προσπαθεί να απεξαρτηθεί.
Το LNG που παρέχεται από τον τερματικό σταθμό Yamal της Ρωσίας στην Ευρώπη έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από το αέριο που εισάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύγκριση της εξάρτησης με το παρελθόν
Η Ευρώπη στο παρελθόν βασιζόταν στη Ρωσία (περίπου τα 2/5 των εισαγωγών φυσικού αερίου της), κυρίως μέσω αγωγών.
Σήμερα το ρωσικό αέριο (συμπεριλαμβανομένων τόσο του αγωγού όσο και του LNG), αποτελεί μόνο περίπου το 16% του συνολικού εφοδιασμού φυσικού αερίου της ΕΕ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι βέβαιοι ότι το μπλοκ μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικά καύσιμα, ακόμη κι αν απαιτεί να πληρώσει υψηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο από άλλες πηγές. Ωστόσο, το ρωσικό LNG αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών θαλάσσιων εισαγωγών καυσίμων της ΕΕ φέτος (15% ήταν πέρυσι), σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.
Οι προμήθειες σε Γαλλία και Βέλγιο
Φέτος, οι προμήθειες στη Γαλλία αυξήθηκαν (σχεδόν διπλασιάστηκαν) σε σύγκριση με το 2023.
Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, περισσότερες από τις μισές από αυτές τις αποστολές έχουν φτάσει στον τερματικό σταθμό εισαγωγής της Δουνκέρκης. Οι γαλλικές ενεργειακές εταιρείες EDF και TotalEnergies, μαζί με την κρατική Sefe της Γερμανίας, έχουν συμφωνίες για τη χρήση του τερματικού σταθμού.
Το Βέλγιο έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG. Μάλιστα το λιμάνι του Zeebrugge να λειτουργεί ως ένας από τους λίγους ευρωπαϊκούς κόμβους μεταφόρτωσης LNG που μεταφέρεται από δεξαμενόπλοια κλάσης πάγου στον μακρινό βορρά σε συμβατικά φορτηγά πλοία.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη μεταφόρτωση ρωσικού LNG από το Yamal σε χώρες εκτός ΕΕ, με το μέτρο να τίθεται σε ισχύ τον Μάρτιο του 2025.
Φουλ… για νέο (16ο) πακέτο κυρώσεων
Δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας (ιδιαίτερα του LNG) και θεσμών που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τους υφιστάμενους περιορισμούς.
Στις 16 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη 15η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο την εξουδετέρωση της παράκαμψης των κυρώσεων στοχεύοντας τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας και την αποδυνάμωση της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσει συζητήσεις για το 16ο πακέτο κυρώσεων στις αρχές του 2025 το οποίο θα συμπέσει με την πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
www.worldenergynews.gr