Στον απόηχο των όσων περιέγραψε τη περασμένη εβδομάδα η διοίκηση του ελληνικού ομίλου για το νέο φιλόδοξο πλάνο της Elpedison και το στόχο για μερίδιο 10% στη προμήθεια το 2026, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η πολιτική εξάπλωσης του πράσινου χαρτοφυλακίου του, ειδικά όταν μια από τις βασικές του επιδιώξεις αφορά τον εμπλουτισμό του μείγματος με αιολική ενέργεια.
Ακτινογραφώντας τις αγορές όπου «κοιτάζει» ο όμιλος, πέραν της Κύπρου όπου διαθέτει ήδη πάνω από 40 MW φωτοβολταικών και τη Β.Μακεδονία όπου μετά το πρώτο φωτοβολταικό αναπτύσσει και δεύτερο,12 MW, το ενδιαφέρον πέφτει στη Βουλγαρία όπου δεν έχει ακόμη παρουσία και αναζητά ηλιακά έργα, και φυσικά στη Ρουμανία, την πιο ώριμη αγορά της γειτονιάς μας, με το πιο ελκυστικό transition game, λόγω του πλούσιου αιολικού της δυναμικού.
Το στίγμα για τη περαιτέρω τεχνολογική και γεωγραφική εξισορρόπηση του πράσινου χαρτοφυλακίου της και για την ενίσχυση του portfolio της με αιολική ενέργεια, δίνουν τα ίδια τα στελέχη της Helleniq Energy, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό δεν αφορά μόνο το εξωτερικό.
«Αιολικά, τόσο με μπαταρίες, όσο και χωρίς, βλέπουμε γενικότερα», λένε χαρακτηριστικά, κάνοντας φυσικά μνεία στη Ρουμανία και στη δυνατότητα παραγωγής πράσινης ενέργειας 24 ώρες την ημέρα, μοντέλο που ακολουθούν πλέον πιστά όλοι οι μεγάλοι στον ευρωπαικό Νότο, μαζί και οι έλληνες παίκτες, όπως η ΔΕΗ.
Η σημερινή παρουσία αιολικών στο portfolio
Στη πράξη, πέραν της εισόδου της στη βουλγαρική αγορά, η εταιρεία θέλει να μεγαλώσει περαιτέρω στη Ρουμανία (η Metlen κατασκευάζει για λογαριασμό της πακέτο τεσσάρων φωτοβολταϊκών 211 MW), όχι τόσο στα ηλιακά έργα, όσο στα αιολικά, τα οποία προς το παρόν καταλαμβάνουν μικρό ακόμη μερίδιο στο συνολικό της πράσινο χαρτοφυλάκιο.
Επί ενός συνόλου 384 εν λειτουργία MW από ΑΠΕ στο εννεάμηνο, το 71% αφορούσε φωτοβολταικά έναντι ενός 29% αιολικά, με τάσεις υποχώρησης έναντι του αντίστοιχου μείγματος ένα χρόνο πριν. Τότε (εννεάμηνο 2023), τα φωτοβολταικά συμμετείχαν στο σύνολο των 356 MW με 69% και τα αιολικά με 31%.
Επίσης στο συνολικό pipeline των 5,3 GW, το 51% αφορά φωτοβολταϊκά, το 25% μπαταρίες, το 9% αντλησιοταμίευση, το 8% αιολικά και το 6% υβριδικά.
Στόχος της στρατηγικής σάρωσης των γειτονικών αγορών που ακολουθεί ο όμιλος είναι και να εξισορροπήσει το ενεργειακό του μείγμα, γεγονός που αφενός θα θωρακίσει την Elpedison απέναντι στις βίαιες διακυμάνσεις των αγορών, αφετέρου θα της επιτρέψει πιο εύκολα να διαμορφώσει πιο ελκυστικά προϊόντα, για όλες τις ζώνες της ημέρας, και άρα να αυξήσει πιο γρήγορά το μερίδιό της.
Σήμερα η Helleniq Energy διαθέτει εν λειτουργία έργα 500 MW συν άλλα 500 MW συμβολαιοποιημένα ή σε προχωρημένο στάδιο που αναμένεται να μπουν σταδιακά σε λειτουργία μέσα στο 2025-2026. Σε αυτά συγκαταλέγονται, το πακέτο τεσσάρων φωτοβολταϊκών (211 MW),που κατασκευάζει για λογαριασμό της η Metlen στη Νότια Ρουμανία, η μπαταρία (100 MW) που κατασκευάζεται στη βιομηχανική εγκατάσταση του διυλιστηρίου της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη και το mega φωτοβολταϊκό 200 MW που «τρέχει» ο όμιλος στην Αλεξανδρούπολη.
Εχει δηλαδή ήδη «κλειδώσει», όπως λένε πηγές του ομίλου, το στόχο του 2026 για 1 GW χαρτοφυλάκιο, ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στην Ευρώπη που πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, αφού δεν ξεπερνούσε τα 28 MW (2020-2021), ωστόσο η παρουσία της αιολικής ενέργειας παραμένει ακόμη μικρή.