Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα βήμα πριν την επαναγορά του συνόλου των μετοχών της ΟΚΤΑ ο Όμιλος HELLENiQ Energy

Συνεχίζονται οι επαναγορές ιδίων μετοχών από την ΟΚΤΑ, θυγατρική του Ομίλου HELLENiQ Energy στη Β. Μακεδονία, και μάλιστα έχει πλέον φτάσει πολύ κοντά το σημείο που θα μπορεί να περάσει στα χέρια της μητρικής το σύνολο των μετοχών.


Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον σε διασπορά παραμένουν μόλις 7.000 μετοχές της εταιρείας με δικαίωμα ψήφου, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας προς τις χρηματιστηριακές αρχές της γειτονικής χώρας στα χέρια της μητρικής βρίσκονται πλέον 712.392 μετοχές, ήτοι το 84,17% του συνόλου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στη Β. Μακεδονία, εφόσον ένας μέτοχος διαθέτει το 95% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου μιας εταιρείας μπορεί να προχωρήσει στην υποχρεωτική εξαγορά των υπολοίπων, αγοράζοντας τις μετοχές σε τιμή αγοράς.

Οι κινήσεις της εταιρείας από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα δείχνουν ότι αυτός είναι και ο στόχος, αφού η μητρική αγοράζει συστηματικά τις μετοχές που είχαν στη διάθεσή τους οι υπόλοιποι μέτοχοι της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών στη γειτονική χώρα.

Το πιο αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή έγινε στα τέλη Ιουλίου, όταν η εταιρεία προχώρησε στην αγορά των μετοχών του μέχρι τότε δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της, της Putsko Petrol, όπως είχε γράψει το energypress, σε μια συναλλαγή ύψους 7,9 εκατ. ευρώ.  

Σημειώνεται ότι οι μετοχές επαναγοράζονται στην τιμή των 6000 δηναρίων Β. Μακεδονίας η μία, δηλαδή σχεδόν 100 ευρώ/μετοχή.

Αν και προς το παρόν δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός του Ομίλου που υπηρετεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΟΚΤΑ που φαίνεται να δρομολογείται με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, το σίγουρο είναι ότι το μέλλον της εταιρείας προδιαγράφεται ευοίωνο, δεδομένης της προοπτικής της επικείμενης επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τα διυλιστήρια της ΟΚΤΑ στα Σκόπια με τις εγκαταστάσεις του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη.