Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

FT: Έτοιμη η Σαουδική Αραβία να εγκαταλείψει τον στόχο της για πετρέλαιο στα $100 το βαρέλι

 

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο της τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο, καθώς προετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, σε μια ένδειξη ότι το βασίλειο έχει συμβιβαστεί με μια περίοδο χαμηλότερων τιμών, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το σκεπτικό της ηγεσίας της χώρας, τα οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και άλλα επτά μέλη του καρτέλ του OPEC+ είχαν δεσμευθεί σε μακροχρόνιες περικοπές παραγωγής από τις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, μια δίμηνη καθυστέρηση πυροδότησε εικασίες για το εάν το κλαμπ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα μπορούσε ποτέ να αυξήσει την παραγωγή, με την τιμή του αργού πετρελαίου Brent, διεθνούς σημείου αναφοράς, να πέφτει για λίγο κάτω από τα 70 δολάρια αυτόν τον μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του βασιλείου έχουν δεσμευτεί να επαναφέρουν την παραγωγή όπως είχε προγραμματιστεί την 1η Δεκεμβρίου, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερων τιμών, ανέφεραν οι πηγές των FT.

Η προοπτική να εγκαταλείψει το Ριάντ τον ανεπίσημο στόχο του πλήττουν την τιμή του πετρελαίου και τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών την Πέμπτη.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

(capital.gr)