Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Η πτώση των τιμών μείωσε σχεδόν 30% τα έσοδα της Ρωσίας από εξαγωγές πετρελαίου

Μείωση κατά σχεδόν 30% από τα τέλη Ιουνίου σημειώνει η αξία των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας, καθώς η πτώση των διεθνών τιμών αναφοράς για το πετρέλαιο συμπιέζει την αξία των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.


Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα OILPRICE.com, οι υψηλότεροι όγκοι εξαγωγών δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά τις τελευταίες εβδομάδες και η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού πετρελαίου, Urals, διαπραγματεύεται πλέον κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, το οποίο έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ, στην περίπτωση που η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιεί δυτικούς ναυλωτές, ασφαλιστές και χρηματοδότες για τη διακίνηση του αργού πετρελαίου της.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, με το πετρέλαιο Μπρεντ να βρίσκεται πλέον στα χαμηλά επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι οδήγησε αναπόφευκτα σε πτώση της τιμής του ρωσικού αργού.

Η τιμή του Urals μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας για δεύτερη συνεχή εβδομάδα. Η τιμή υποχώρησε κατά επιπλέον 3 δολάρια ανά βαρέλι, με αποτέλεσμα να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδα της Ρωσίας παρά την άνοδο των θαλάσσιων εξαγωγών αργού πετρελαίου, σημειώνει ο Julian Lee, αναλυτής του Bloomberg.

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg τοποθετούν τον μέσο όρο των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο, σε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σε περίπου 1,5 δισ. δολάρια την εβδομάδα, αναφέρει ο κ. Lee του Bloomberg.

Οι αποστολές αργού πετρελαίου από τους εξαγωγικούς τερματικούς σταθμούς της Ρωσίας ήταν κατά μέσο όρο 3,21 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, σε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων που έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων και αναφορές από λιμενικούς πράκτορες τα οποία συγκέντρωσε το Bloomberg. Η ποσότητα είναι αυξημένη κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων μέχρι της 8ης Σεπτεμβρίου.

Οι εβδομαδιαίες θαλάσσιες εξαγωγές - ένας πιο ευμετάβλητος αριθμός - αυξήθηκαν κατά 110.000 βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι υψηλότεροι όγκοι εξαγωγών, ωστόσο, αντισταθμίστηκαν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία μείωσε τα έσοδα της Ρωσίας.