Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 72 δολ. κινείται το Brent, στα 69 δολ. το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, λόγω των διαταραχών της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Francine που ανάγκασε την εκκένωση πλατφορμών παραγωγής.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχόνταν  κατά 0,26%, στα 72,15δολάρια το βαρέλι στις 19:29 ώρα Ελλάδας Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο  0,2%, στα 69,11 δολ.

 Εάν διατηρηθούν αυτά τα κέρδη, και οι δύο δείκτες θα σπάσουν σερί εβδομαδιαίας πτώσης, παρά το γεγονός ότι το Brent υποχωρεί κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021.

Στα σημερινά επίπεδα, το Brent αναμένεται να σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο περίπου 3%, ενώ  το WTI καταγράφει κέρδη περίπου 3,5%.

«Οι συνεχιζόμενες διακοπές του εφοδιασμού στη Λιβύη και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διακοπή στον Κόλπο του Μεξικού λόγω του τυφώνα Francine κρατούν σφιχτή την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS.

 "Περαιτέρω υποστήριξη είναι πιθανό να προέρχεται από βραχυπρόθεσμη κάλυψη δραστηριότητας ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των τιμών."

Το  ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ βοήθησε επίσης στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου. Η αδυναμία του δολαρίου καθιστά τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται  σε δολάρια φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι παραγωγοί πετρελαίου αξιολόγησαν τις ζημιές και διεξήγαγαν ελέγχους ασφαλείας την Πέμπτη, καθώς ετοιμάζονταν να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους στον Κόλπο του Μεξικού μετά τον Francine, ο οποίος έκτοτε έχει υποβαθμιστεί σε καταιγίδα. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι σχεδόν το 42% της παραγωγής πετρελαίου της περιοχής έκλεισε από την Πέμπτη.

 Τόσο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ζήτησης αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενοι οικονομικούς αγώνες στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εισαγωγές αργού ενισχύθηκα  και οι εξαγωγές μειώθηκαν, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Οι επενδυτές προσβλέπουν τώρα στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια την Τετάρτη.

 

www.worldenergynews.gr