Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Ελληνικό: Προοπτικές για υψηλότερες εισπράξεις από τα ακίνητα – Πώς προχωρούν τα έργα

Η μεγάλη ζήτηση για κατοικίες και διαμερίσματα στα νότια προάστια της Αθήνας επιταχύνει τις επενδύσεις στα οικιστικά πρότζεκ του Ελληνικού



Οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων για τη Lamda Development έχουν ανέλθει σε 776 εκατ. ευρώ ως τα τέλη Αυγούστου, ενώ διαφαίνεται αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών πώλησης στους επόμενους κύκλους, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα άνω του 1 δισ.  ευρώ.


Όπως φαίνεται στην τελευταία εταιρική παρουσίαση της Lamda Development του Σεπτεμβρίου 2024, οι προοπτικές δείχνουν άνοδο της τιμής ακόμα και πάνω από τα 1.000 ευρώ/τ.μ. ως προς την τιμή βάσης των 7.800 ευρώ/τ.μ. που ήδη είχε εκτιμηθεί. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, οι επιτελείς του ομίλου, είχαν εκτιμήσει ότι, παρά τις μεγάλες προκλήσεις της αγοράς λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ο στόχος για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του mega-πρότζεκτ την περίοδο 2026-2027 παραμένει εφικτός.

Η πρόοδος των έργων

Πρόοδος καταγράφεται στα έργα υποδομών, αλλά και στις οικιστικές αναπτύξεις. Ειδικότερα, ο Riviera Tower είναι πια ορατός από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το σχήμα Bouygues– Intrakat, οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής των 2 κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και τον 8ο όροφο. Παράλληλα, προχωρούν οι σκυροδετήσεις των πλακών του 4ου ορόφου.

Ορατά είναι και τα The Cove Residences. Στα οικόπεδα 5-6, που περιλαμβάνουν συνολικά επτά κτήρια, ολοκληρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου οι πρόδρομες εργασίες του φέροντος οργανισμού, ενώ στα οικόπεδα 7-8, που περιλαμβάνουν δεκατέσσερα κτήρια, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκυροδέτησης στις πλάκες του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Οι κατασκευές γίνονται από το σχήμα ΕΘΝΟΚΑΤ – ΑΚΤΩΡ.

Στα εν εξελίξει projects της Little Athens, έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές για το Park Rise και θα ξεκινήσουν οι εργασίες θεμελίωσης και σκυροδέτησης από την ΕΡΕΤΒΟ. Σε αντίστοιχη φάση είναι το Promenade Heights όπου η σκυροδέτηση της πλάκας έχει φτάσει στο 35%.

Κατασκευαστής αυτού το έργου είναι η LD Construction Business Unit (CBU). Για το Pavillion Terraces κα το Atrium Gardens / Trinity Gardens έχουν ολοκληρωθεί οι κατεδαφίσεις.

Ακόμη, ως προς το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος, συνολικού μήκους 1,5 χιλιομέτρου, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 83% των εκσκαφών και έχει ολοκληρωθεί το 71% των σκυροδετήσεων, ενώ εξελίσσεται και η κατασκευή οροφής της σήραγγας.

Κατασκευαστής του έργου είναι η AΒΑΞ. Βάσει χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί το 2026.

Στα έργα απορρύπανσης εδάφους και υδάτων, έχει ήδη ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των παλιών αεροπορικών καυσίμων και έχουν εξυγιανθεί 60.000 τόνοι ρυπασμένων εδαφών και 25.000 κυβικά μέτρα υπόγειων υδάτων με τις εργασίες να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2024. Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ειδικότερα το ρέμα Τραχώνων, μήκους 3 χλμ. και μέγιστου βάθους εκσκαφής 8 μέτρων, έχει ήδη ολοκληρωθεί 96% των εκσφαφών και το 86% των σκυροδετήσεων με τις εργασίες να ολοκληρώνονται εντός του τέταρτου τριμήνου του 2024 από την ΑΒΑΞ.

Για το ρέμα αεροδρομίου με μήκος 2 χλμ. οι εργασίες εκσκαφής και σκυροδέτησης είναι σε πλήρη εξέλιξη και το έργο θα ολοκληρωθεί το 2025. Ουσιαστικά, τα ρέματα οριοθετούνται και απελευθερώνεται η κοίτη τους, ενώ οι ζώνες τους θα μετατραπούν σε περιοχές αναψυχής.

Υψηλή ζήτηση και για μισθώσεις στα malls

Εντωμεταξύ, καταγράφεται σημαντική πρόοδος και στις εμπορικές μισθώσεις για τα δύο υπό ανάπτυξη malls στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, έχουν συμφωνηθεί heads of terms (HoT) με μισθωτές για 63% της Συνολικής Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) στο The Ellinikon Mall και 69% στη Riviera Galleria. Οι συμφωνίες μάλιστα είναι σε υψηλότερες τιμές έναντι των εμπορικών κέντρων σε λειτουργία. Η διοίκηση του ομίλου στοχεύει ως το τέλος του έτους να έχει ανεβάσει τις συμφωνίες στο 70% και 80% αντίστοιχα.

Στο κατασκευαστικό κομμάτι, σύμφωνα με την παρουσίαση, ως προς το The Ellinikon Mall έχει ολοκληρωθεί το 96% του συνολικού όγκου των εκσκαφών, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα από την ΑΚΤΩΡ. Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας θα είναι έτοιμο το 2027. Μάλιστα, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για μισθώσεις, η διοίκηση έλαβε την απόφαση να «μεγαλώσει» τους χώρους του εμπορικού κέντρου, κατά 10.000 τ.μ., αυξάνοντας την επιφάνεια στα 100.000 τ.μ., με 350 καταστήματα. Οι υποψήφιοι μισθωτές είναι ελληνικές και ξένες αλυσίδες.

Για το, δε, Riviera Galleria, επιφάνειας 19.000 τ.μ. κοντά στη μαρίνα, οι εκσκαφές και κατεδαφίσεις ξεκίνησαν στο μέσον του καλοκαιρού, έχοντας φτάσει σε πρόοδο το 15%. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι για το 2026 και την κατασκευή έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ.

Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση για τα δύο εμπορικά κέντρα θα ανέλθει σε 1,052 δισ. ευρώ ως το 2027, συμπεριλαμβανομένης της γης, με το χρηματοδοτικό σχήμα να περιλαμβάνει τραπεζική δανεισμό 575 εκατ. ευρώ, 271 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι πέρα των εμπορικών κέντρων, το υπόλοιπο πρότζεκτ δεν έχει δανεισμό ως τουλάχιστον το τέλος του 2024.

www.worldenergynews.gr