Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Κύπρος: Αισιόδοξη η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της Αφροδίτης - Συνεχίζονται οι συνομιλίες με Chevron

Η Κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι παραμένει «αισιόδοξη» για τις πιθανότητες συμφωνίας με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς Chevron σχετικά με την ανάπτυξη του ταμιευτήρα φυσικού αερίου της Αφροδίτης στην υπεράκτια Κύπρο.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έκανε τις δηλώσεις μετά από δημοσιεύματα του Τύπου την ίδια μέρα που έλεγαν ότι οι συνομιλίες οδηγούνταν σε αδιέξοδο. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και είμαστε αισιόδοξοι», είπε. Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η 5η Νοεμβρίου.
«Ας περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Μέχρι τότε, δεν θα κάνουμε άλλες επίσημες δηλώσεις».

Η Chevron είναι οι χειριστής και εταίρος κατά 35% στον τομέα της Αφροδίτης, μαζί με τη Shell (35%) και την ισραηλινή NewMed Energy (20%).

Τον Μάιο η κοινοπραξία υπέβαλε ένα αναθεωρημένο αναπτυξιακό σχέδιο στην κυπριακή κυβέρνηση. Προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και παραγωγής της Shell στο West Delta Deep Marine (Wddm) στην ανοικτή θάλασσα της Αιγύπτου, από όπου θα μεταφερόταν στην ηπειρωτική χώρα τελικά για εγχώρια κατανάλωση ή για εξαγωγή ως LNG.

Αλλά το αναθεωρημένο σχέδιο δεν περιλαμβάνει την κατασκευή Πλωτής Μονάδας Παραγωγής(FPU) στην κορυφή του φρέατος.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου στο περιοδικό Argus νωρίτερα αυτό το μήνα, αυτό είναι το βασικό σημείο της διαπραγμάτευσης. Η Chevron αντ' αυτού πρότεινε τη σύνδεση της Αφροδίτης μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με τις εγκαταστάσεις Wddm. Η αφαίρεση του FPU από το σχέδιο σημαίνει ότι ο έλεγχος του πεδίου «δεν είναι πλέον στην Κύπρο ή στην αποκλειστική ζώνη», είπε τότε ο Παπαναστασίου. «Είναι στην Αίγυπτο».

Από την άλλη πλευρά, η Chevron θα εξοικονομούσε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ μη κατασκευάζοντας FPU.

Η χρήση ενός FPU θα επέτρεπε την επανέγχυση νερού στη δεξαμενή της Αφροδίτης για να διατηρηθούν τα επίπεδα παραγωγής κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του οικοπέδου, για να ξεπεραστεί η απώλεια πίεσης. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την κατασκευή ενός αγωγού που θα φέρει μέρος του φυσικού αερίου στην Κύπρο, εάν αυτό θεωρηθεί ότι είναι εμπορικά βιώσιμο – κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει πιέσει.

Το ενημερωμένο σχέδιο της Chevron μειώνει επίσης τον αριθμό των γεωτρήσεων από πέντε σε τρία, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή φυσικού αερίου. Η Λευκωσία το έχει απορρίψει γιατί, λέει, θα οδηγούσε σε χαμηλότερη ανάκτηση φυσικού αερίου και λιγότερα έσοδα για την Κύπρο.

Στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση απέρριψε τις τροποποιήσεις στο επικαιροποιημένο αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά όχι το σχέδιο στο σύνολό του. Τα μέρη ξεκίνησαν συζητήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία εντός 30 ημερών.

Καθώς η προθεσμία αυτή παρήλθε χωρίς συμφωνία, οι συνομιλίες παρατάθηκαν. Το νέο χρονοδιάγραμμα είναι 5 Νοεμβρίου.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο "Πολίτης", βάσει της σύμβασης η κοινοπραξία πρέπει να ξεκινήσει μελέτη μηχανικού έως τις 17 Νοεμβρίου. Εάν δεν τηρήσει αυτή την προθεσμία, θα δοθεί προειδοποίηση τριών μηνών. Και αν η μελέτη δεν ξεκινήσει εντός αυτής της περιόδου, το υπουργικό συμβούλιο έχει την εξουσία να καταγγείλει τη σύμβαση.

Αλλά αυτό θα ωθούσε το έργο ακόμα πιο πίσω.

«Το θετικό είναι ότι η Αφροδίτη είναι έτοιμη να αναπτυχθεί, επομένως μια εταιρεία μπορεί να ενδιαφέρεται να την αναπτύξει άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
«Φυσικά δεν είναι πρόθεσή μας να το δώσουμε σε άλλη εταιρεία. Δεν είναι εύκολες αποφάσεις. Η περιοχή θερμαίνεται, αλλά χρειαζόμαστε υποδομές. Όσο έχουμε ποσότητες [φυσικού αερίου] στη θάλασσα χωρίς υποδομές, είναι σαν να μην έχουμε τίποτα».

Η Αίγυπτος και η Κύπρος σχεδίαζαν να τοποθετήσουν έναν αγωγό που θα συνδέει το κοίτασμα της Αφροδίτης με τις εγκαταστάσεις LNG της Αιγύπτου, όπου το φυσικό αέριο υγροποιείται και εξάγεται στην Ευρώπη. Η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα με εγκαταστάσεις LNG στην ανατολική Μεσόγειο.

Όμως, όπως ανέφερε η Middle East Economic Survey νωρίτερα αυτό το έτος, το Κάιρο είναι απρόθυμο να επιτρέψει στο κυπριακό φυσικό αέριο να καταλάβει ένα σημαντικό μέρος της εξαγωγικής του ικανότητας.

www.worldenergynews.gr