Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Μητσοτάκης: Κέντρο διακίνησης πράσινης ενέργειας η Ελλάδα με πρώτους σταθμούς Βουλγαρία-Ρουμανία

Για το ρόλο που παίζει και μπορεί να παίξει περισσότερο στο μέλλον η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά την τριμερή σύνοδο με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.


Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

"Η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει ένα κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών μας. Από πέρυσι έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές μας. Ο αγωγός IGB συμπλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας του και μάλιστα μεταφέρουμε καύσιμο μέχρι και τη Μολδαβία θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια όλης της ΝΑ Ευρώπης.

Συνολικά έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι στην Ευρώπη από την προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και η Ελλάδα έχει παίξει ρόλο. Σταθήκαμε κοντά στη Βουλγαρία σε δύσκολες εποχές, ενώ ελληνικές εταιρείες πρωταγωνιστούν στην τροφοδοσία της Μολδαβίας με αέριο. Με τη λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης θα αυξήσουμε σημαντικά τη δυνατότητα υποδοχής LNG στα ΒΑ σύνορά μας, ενώ έχουμε την πρόθεση να το εξάγουμε με υφιστάμενους αγωγούς και με πιθανή αναβάθμισή τους.

Θα εξακολουθούμε να επενδύουμε στις ΑΠΕ και θέλουμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας και την περιοχή σε κέντρο διεθνών διασυνδέσεων και διακίνησης πράσινης ενέργειας με πρώτους σταθμούς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κάτι που απαιτεί την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που έχουν ξεχωριστή θέση στο ενεργειακό μας όραμα".