Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Οι αποζημιώσεις των πυρηνικών, ο αγωγός Balticconnector και τα ΕΣΕΚ βασικά θέματα της σημερινής συνόδου υπουργών ενέργειας

Με ευρεία ημερήσια διάταξη πραγματοποιείται σήμερα το συμβούλιο των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε.




Στα θέματα περιλαμβάνονται η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η ενεργειακή κατάσταση της Ουκρανίας, η πορεία των αναθεωρημένων ΕΣΕΚ, η χρηματοδότηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η προετοιμασία για το χειμώνα, η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Balticconnector, καθώς και τα δικαιώματα CO2.

Ως προς το μείζον θέμα που είναι η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού, πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα της στήριξης των πυρηνικών μονάδων, με τη Γαλλία και εννέα ακόμη χώρες να ζητούν συμβόλαια CfD. Στον αντίποδα, η Γερμανία εκφράζει επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα έχει μια άνευ όρων εφαρμογή των CfD στην υπόλοιπη αγορά.

Το εν λόγω πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί σύντομα, ώστε ως τα τέλη του έτους να έχει οριστικοποιηθεί και υιοθετηθεί η νέα αρχιτεκτονική. Πάντως, παράγοντες της αγοράς δήλωσνα αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί συμβιβασμός πριν τα τέλη αυτού του μήνα.

Παράλληλα, η επίτροπος ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, πρόκειται να ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία της αξιολόγησης των αναθεωρημένων ΕΣΕΚ.

Τέλος, η Φινλανδία και η Εσθονία πρόκειται να παρέχουν ενημέρωση για την πορεία της έρευνας που θα αποκαλύψει αν η ζημιά στον αγωγό Balticconnector την περασμένη εβδομάδα ήταν όντως δολιοφθορά.