Πλώρη για τα 90 δολάρια βάζουν πλέον οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να καταγράφει νέο ρεκόρ τετραμήνου και αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν τιμή άνω των 100 δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.
Η συντονισμένη περικοπή στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αντισταθμίζει επί του παρόντος τις ανησυχίες για τον περιορισμό της ζήτησης από την Κίνα.
To τελευταίο διάστημα οι τιμές του μαύρου χρυσού καταγράφουν μια αξιοσημείωτη άνοδο, σηματοδοτώντας μια μετατόπιση από την παρατεταμένη παραμονή τους σε πτωτική τροχιά.
Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη 15,4% και 18,2%, αντίστοιχα.
Κεντρικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτήν την άνοδο είναι η συνεχής δέσμευση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αναλυθεί με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά, η εμμονή των περικοπών στην παραγωγή συνεπάγεται επικείμενους περιορισμούς προσφοράς, σηματοδοτώντας έτσι μια ανοδική τάση. Από την άλλη πλευρά, αυτές οι μειώσεις της προσφοράς προέρχονται από ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου.
Ποιοι βλέπουν το πετρέλαιο στα 100 δολάρια
Αναλυτές της Société Générale εκτιμούν πλέον ότι το αργό πετρέλαιο Brent είναι πιθανό να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, ενώ οι ομόλογοί τους στη Standard Chartered κάνουν πρόβλεψη για τιμές στα 98 δολάρια το βαρέλι.
Ομάδα αναλυτών της Standard Chartered εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα, ενισχύοντας περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου. Αναφέρει επίσης ότι το ημερήσιο έλλειμμα είναι πιθανό να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το τέλος του έτους.
Η κόντρα Μόσχας - Ριάντ
Μπορεί φαινομενικά η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία να έχουν καταφέρει να συντονιστούν αυτή τη φορά σε ό,τι αφορά τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, ωστόσο κυοφορείται ένα νέο πεδιό αντιπαράθεσης μεταξύ τους.
Η πετρελαϊκή συμμαχία Σαουδικής Ρωσίας ήταν πάντα ένας κοινός στόχος για τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου και τη μεγιστοποίηση των εσόδων από τις εξαγωγές. Όμως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τη δυναμική της σχέσης. Η Ρωσία είναι ολοένα και πιο πρόθυμη να δεχτεί χαμηλότερες τιμές προκειμένου να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο, μεγάλο μέρος του πηγαίνει στην Κίνα και την Ινδία, επειδή χρειάζεται τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την πολεμική της προσπάθεια.
Και τώρα το Ριάντ φαίνεται ότι επιθυμεί να βάλει πόδι στην Κίνα απειλώντας την ηγετική θέση της Ρωσίας.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Aramco ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Κίνα.
Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη επενδύσει πολλά σε κινεζικά διυλιστήρια. Τον περασμένο μήνα, η Aramco ολοκλήρωσε την αγορά του μεριδίου 10% της κινεζικής εταιρείας Rongsheng Petrochemical για περίπου 3,6 δισ. δολάρια.
Η Σαουδική Αραβία, μαζί με άλλα κράτη του Κόλπου, αυξάνει τις επενδύσεις για να παράγει περισσότερο αργό και πετρελαϊκά προϊόντα, τη στιγμή που οι δυτικές εταιρείες περιορίζουν τη νέα παραγωγή εν μέσω ανησυχιών για τις κλιματικές εντολές των δυτικών κυβερνήσεων και τη μελλοντική ζήτηση.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, έχει υποσχεθεί ότι το βασίλειο θα είναι «ο τελευταίος άνθρωπος» στην ενεργειακή αγορά και θα εξάγει «κάθε μόριο υδρογονάνθρακα» που διαθέτει.
Η δέσμευση της Aramco να επενδύσει περαιτέρω στην Κίνα έρχεται καθώς η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει πτώση μεριδίου αγοράς στην Ασία έναντι της Ρωσίας, της οποίας οι πωλήσεις πετρελαίου στην Ινδία έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο του αργού που αγοράζεται από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ιράκ και τις ΗΠΑ.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία διεκδικούν την πρώτη θέση ως βασικός προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.
Ο Άντι Ιμσίροβιτς, διευθυντής της Surrey Clean Energy και πρώην επικεφαλής πετρελαίου στον κλάδο υπερπόντιων εμπορικών συναλλαγών της Gazprom, είπε πρόσφατα ότι ο ανταγωνισμός για το μερίδιο της κινεζικής αγοράς είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα για το βασίλειο.
Αλλά η πετρελαϊκή συνεργασία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας ήταν συχνά ασταθής. Το 2020, καθώς η πανδημία της Covid υποβάθμισε την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία αρνήθηκε να συνεργαστεί με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας για να προβούν σε βαθιές περικοπές στην παραγωγή για να σταθεροποιήσουν τις τιμές. Σε απάντηση, η Σαουδική Αραβία πλημμύρισε την αγορά με πετρέλαιο, συντρίβοντας την τιμή του αργού και βλάπτοντας σοβαρά τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες.