Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πτώση την Τετάρτη, αν και οι αγορές στάθμισαν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έναντι της σύσφιξης των αμερικανικών προμηθειών αργού.
Ειδικότερα, το Brent σημειώνει πτώση 0,25% στα 84,68 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI 0,28% στα 80,76 δολάρια το βαρέλι.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 6,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute. Αυτή ήταν μια πολύ μεγαλύτερη μείωση από τα 2,3 εκατομμύρια που περίμεναν οι αναλυτές.
Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.
Ζυγίζοντας την αγορά, τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας για τον Ιούλιο που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, τροφοδοτώντας ανησυχίες για βαθύτερη, μακροχρόνια επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Το Πεκίνο μείωσε τα βασικά επιτόκια πολιτικής για να στηρίξει τη δραστηριότητα, αλλά οι αναλυτές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη για να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη.
Τα στοιχεία δραστηριότητας του Ιουλίου ώθησαν ορισμένους οικονομολόγους να επισημάνουν τους κινδύνους ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης του περίπου 5% για το έτος χωρίς περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα.
Εν τω μεταξύ, τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ενθάρρυναν τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, δήλωσε την Τρίτη ότι, ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στον αγώνα της για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να ανέβουν ακόμη υψηλότερα. Το υψηλό κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.
Η αναφορά ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα μπορούσε να υποβαθμίσει πολλές τράπεζες πίεσε επίσης τις αγορές.
Το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκε στα 40 ευρώ
Τα 40 ευρώ έφτασε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που βλέπουν ότι, όσο προχωράμε προς το φθινόπωρο, οι τιμές του θα πάρουν πάλι την ανηφόρα.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη στο ολλανδικό σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 40 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 16,2% που ενδοσυνεδριακά έφτασε και το 18%. Όσον αφορά τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο έκλεισαν στα 44,9 ευρώ/MWh ενώ για τον Νοέμβριο στα 53 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η απότομη αυτή εκτίναξη αποδίδεται, εν μέρει τουλάχιστον, στα προβλήματα των εργαζομένων στις υποδομές LNG της Αυστραλίας καθώς εάν το προσωπικό προχωρήσει σε απεργία θα διαταραχθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός.
Όπως μεταδίδεται σχετικά, οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του συνδικάτου και της Woodside Energy Group Ltd χθες, Τρίτη, οδήγησαν σε κάποια πρόοδο, αλλά οι δύο πλευρές δεν ήταν ακόμη κοντά σε μια συμφωνία.
Οι περικοπές θα μπορούσαν να θέσουν έως και το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG σε κίνδυνο διακοπής. Ενώ η Ευρώπη σπάνια αγοράζει αυστραλιανό αέριο, θα χρειαστεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στην Ασία για φορτία αντικατάστασης.
Αυτή την στιγμή, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο 4,29% στα 40,48 ευρώ.
(liberal.gr)