Πολλές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στον ενεργειακό τομέα, ιδίως σε θέματα μεταφοράς της ελληνικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην γειτονική χώρα διαβλέπει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του.
Αιτιολογώντας τη διαπίστωση αυτή, τα στελέχη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής σημειώνουν ότι η Αλβανία αποτελεί εισαγωγέα ενέργειας και ότι η ενεργειακή κρίση ανέδειξε την ανάγκη θωράκισης της αλβανικής οικονομίας και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Ως εκ τούτου, η γειτονική χώρα επιδιώκει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας μέσω κυρίως ΑΠΕ, ενώ μακροπρόθεσμα επιθυμεί να γίνει χώρα-εξαγωγέας ενέργειας μέχρι το 2030.
Σε αυτή τη βάση, και δεδομένου ότι η αγορά ενέργειας έχει προοπτικές μεγέθυνσης, ειδικά στον τομέα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολική ενέργεια) όπου η Αλβανία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει χώρος για δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση διμερών σχέσεων.
Μάλιστα, το Γραφείο ΟΕΥ έχει ήδη αναπτύξει σχετική δράση, μεταξύ άλλων και στην κατεύθυνση υποστήριξης των ελληνικών εταιρειών ενέργειας στις σχέσεις τους με την Ένωση Ξένων Επενδυτών Αλβανίας (Foreign Investors Association of Albania/FIAA) αλλά και με το υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, καθώς και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές της Αλβανίας.
Παράλληλα, βρίσκεται σε συνεργασία με την Enterprise Greece, ενώ διερευνά και τις προοπτικές αποστολών δυνητικών επενδυτών εκατέρωθεν των συνόρων.
Πέραν αυτών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της γειτονικής χώρας, επικαιροποιώντας συστηματικά τη σχετική έρευνα αγοράς.
Στο σταθερό προσανατολισμό του Γραφείου ΟΕΥ στα Τίρανα βρίσκεται η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, με την προώθηση των οικονομικών δεσμών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και τη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και η περαιτέρω ενθάρρυνση για σύναψη διμερών συνεργασιών με οικονομικούς φορείς και εμπορικά επιμελητήρια των δύο χωρών για ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών και τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Αλβανία.
Ιδιαίτερη έμφαση, δε, δίνει στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διασυνοριακά έργα υποδομής, μεταξύ των οποίων και οι ενεργειακές διασυνδέσεις, εκτιμώντας ότι τα έργα αυτά μπορούν να ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα και να προωθήσουν την περιφερειακή ανάπτυξη.