Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Άμεση πρόσκληση Μητσοτάκη για τους Υδρογονάνθρακες - Αποχωρεί η Total;

Τον νέο οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με έμφαση στις περιοχές Κρήτης και Ιονίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
 Από τα γραφεία της ΕΔΕΥ τα οποία θα επισκεφτεί στις 10. 30 το πρωϊ όπου και θα έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Αριστοφάνη Στεφάτο, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα σφιχτό χρονικά πρόγραμμα σεισμικών ερευνών η υλοποίησή του οποίου προϋποθέτει κινητοποίηση και δεσμεύσεις τόσο από πλευράς της Πολιτείας όσο και από πλευράς των επενδυτών. 

Το μήνυμα αυτό θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σαφές, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς της Πολιτείας για να ξεπεραστούν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια και παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον νέο αυτό σχεδιασμό χωρίς να εξαρτάται από τις εταιρίες αναδόχους των συγκεκριμένων περιοχών.

Εμμέσως πλην σαφώς θα πει σε Total- ExxonMobil και ΕΛΠΕ ότι εάν δεν ¨τρέξουν¨ τα ερευνητικά προγράμματα μπορούν να υπαναχωρήσουν από το project και να αναλάβουν άλλοι που ενδιαφέρονται.

H Chevron στη θέση της Total;

Ανεπίσημα επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές η πρόθεση της Total για έξοδο από την ελληνική αγορά στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής επένδυσης της γαλλικής εταιρίας από τον κλάδο του up stream, όπως και το ενδιαφέρον άλλων μεγάλων πετρελαϊκών για συμμετοχή στο progect της Κρήτης όπως της Chevron.

Ζητούμενο σε πρώτη φάση, είναι η διερεύνηση των περιοχών Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των Total-ΕxxonMobil –EΛΠΕ και του Ιονίου (ΕΛΠΕ), ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει και στη συνέχεια στον βαθμό που αξιολογηθεί ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων είναι τέτοια που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία, να προχωρήσει και η εκμετάλλευσή τους.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΙΕΝΕ

Σύμφωνα με την Έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι, με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ, αναφέρει το ΙΕΝΕ. Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες, η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

Οι αγωγοί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνδέσει την επανεκκίνηση του προγράμματος υδρογονανθράκων και με τους αγωγούς για την έξοδο των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και το ρόλο της ΕΔΕΥ μετά την συγχώνευση και της ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, εταιρίας που προέκυψε από την τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ και στην οποία συμμετέχουν πλέον με ποσοστό 65% η ΕΔΕΥ και 35% τα ΕΛΠΕ.

www.worldenergynews.gr