Στην αξιοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της χθεσινής τριμερούς συνόδου.
Οι Κώστας Σκρέκας, η Νατάσα Πηλείδου και η Καρίν Ελχαράρ επαναβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς των τριών χωρών και στα ενεργειακά θέματα με την Ισραηλινή υπουργό, μάλιστα, να δεσμεύεται για την εξαγωγή ποσοτήτων αερίου που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια των Ευρωπαίων συμμάχων της.
Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος μεταξύ άλλων συνοδευόταν και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής εταιρείας για την εγκατάσταση ενός πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (FLNG) στην Κύπρο. Το αέριο θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Energean και συγκεκριμένα από τα πέντε blocks στα οποία ξεκίνησε τις γεωτρήσεις, με πρώτη την «Αθηνά». Θα μεταφέρεται με αγωγό στην Κύπρο, ενώ η εταιρεία έκανε γνωστό πως έχει τη δυνατότητα να φέρει το ειδικό δεξαμενόπλοιο Hilli που ανήκει σε εταιρεία – μέλος της Vitol. To πλοίο θα είναι διαθέσιμο από το 2026 και η δυναμικότητα του είναι της τάξης των 3,5 δις. κυβικών μέτρων ετησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν η Κύπρος χρειαστεί αέριο νωρίτερα για την κάλυψη εγχώριων αναγκών της, η Energean θα μπορεί να στείλει ποσότητες από το 2024 από το κοίτασμα Βόρειο Καρίς.
Εξάλλου, στην τριμερή σύνοδο φαίνεται να σημειώθηκε πρόοδος και στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών. Και συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί έδειξαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσει και το σκέλος του καλωδίου από την Κύπρο στο Ισραήλ. Και ήδη για το σκοπό αυτό προχωρούν ομάδες εργασίας για το τεχνικό σκέλος της προετοιμασίας.
Στο τραπέζι συζητήθηκε και ο αγωγός EastMed για τον οποίο οι τρεις υπουργοί επανέλαβαν εκ νέου τη στήριξη του και μάλιστα στη δυνατότητα μεταφοράς και υδρογόνου ώστε να έχει διάρκεια ζωής για περισσότερα χρόνια.