Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, πρωτίστως σε προϊόντα ενέργειας, δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία ( βλ. εβδομαδιαία δελτία της Alpha Bank 10.3.2021, 23.03.2021).
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται στο τελευταίο εβδομαδιάιο δελτίο της Alpha Bank, όπου αναλύεται η άνοδος του επιπέδου τιμών των προϊόντων ενέργειας, σε συνάρτηση με την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, ως ένδειξη του βαθμού δυσχέρειας που αντιμετωπίζει κάθε χώρα.
Συγκεκριμένα στο Γράφημα απεικονίζονται συνδυαστικά αυτά τα δύο στοιχεία που από κοινού αντανακλούν τις δυσχέρειες και τις αβεβαιότητες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές κάθε χώρας. Στον οριζόντιο άξονα μετράται η ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία, δηλαδή οι εισαγωγές προϊόντων ενέργειας από τη Ρωσία, ως ποσοστό της ακαθάριστης διαθέσιμης ποσότητας ενέργειας, ενώ στον κάθετο άξονα αναπαρίσταται η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών προϊόντων ενέργειας, μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Eurostat).
Η Ελλάδα, μαζί με τη Λιθουανία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία αλλά και τη Γερμανία απεικονίζονται στο πάνω δεξιά τεταρτημόριο, καθώς τόσο η εξάρτησή τους από τα ρωσικά καύσιμα, όσο και η άνοδος του ΕνΔΤΚ-Ενέργεια, εντός του πρώτου διμήνου του τρέχοντος έτους, υπερέβησαν τους αντίστοιχους μέσους όρους της ΕΕ.