Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Καθυστερήσεις και αυξημένα κόστη για το ευρωπαϊκό σχέδιο απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, λόγω εκτόξευσης των τιμών χάλυβα, χαλκού και αλουμινίου

Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Ευρώπης για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια αντιμετωπίζει πιθανές καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά τον χάλυβα, τον χαλκό και το αλουμίνιο σπάνια και ακριβότερα.



Σύμφωνα με το Bloomberg, η βιασύνη για την αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων ωθεί την ήπειρο να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα και στην αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Η Γερμανία δεσμεύεται να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Γαλλία θέλει να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ισπανία για έναν αγωγό σύνδεσης και το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει περισσότερη εγχώρια αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, οι τιμές για τα απαραίτητα υλικά συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Ο χάλυβας, ο χαλκός και το αλουμίνιο άγγιξαν το καθένα ρεκόρ τους τελευταίους 12 μήνες και ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index σημείωσε άλμα 46% κατά την ίδια περίοδο. Η ανοδική πορεία των τιμών απειλεί να επιβραδύνει εγχειρήματα όπως το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τριπλασιάσει σχεδόν την αιολική και ηλιακή ισχύ αυτή τη δεκαετία, μια κολοσσιαία επένδυση που θα απαιτούσε περίπου 52 εκατ. τόνους χάλυβα μόνο.

"Αυτός ο πόλεμος έχει αντίκτυπο, φυσικά, σε όλες εκείνες τις εταιρείες, μεταξύ των οποίων και εμείς, που βρίσκονται στο κατώφλι της πραγματοποίησης επενδύσεων αρκετά μεγάλου μεγέθους", δήλωσε ο Fred van Beers, διευθύνων σύμβουλος της SIF Holding NV, η οποία κατασκευάζει χαλύβδινες πλατφόρμες για ανεμογεννήτριες. "Αυτό φέρνει τα πάνω κάτω στην επιχείρηση''.

Πριν από την εισβολή, το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν σχετικά φθηνό, εύκολο στη μεταφορά και σε άφθονη προσφορά. Αυτοί οι παράγοντες, καθώς και το αναμενόμενο άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, βοήθησαν να πειστεί η Ευρώπη να μειώσει τη δική της παραγωγή και να αρχίσει να κλείνει εργοστάσια άνθρακα και πυρηνικούς αντιδραστήρες για να επικεντρωθεί σε πιο ''καθαρές'' πηγές ενέργειας.

Η ΕΕ εισήγαγε πέρυσι περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Στον απόηχο του πολέμου, το μπλοκ θέλει να μειώσει την εξάρτηση κατά δύο τρίτα φέτος.

Περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές, με τη διαφορά να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικά και αλλαγές στην κατανάλωση, δήλωσε ο ΔΟΕ. Για την ΕΕ, η τιμή κατασκευής των εν λόγω υποδομών μπορεί να είναι έως και 20% υψηλότερη από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ο Grant Sporre, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

"Η κατασκευή θα είναι πιο ακριβή από ό,τι σκόπευαν οι κυβερνήσεις", δήλωσε ο Sporre. "Μπορεί να δούμε κάποια έργα να καθυστερούν καθώς οι τιμές παραμένουν αυξημένες".

Το μεταβατικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει την εγκατάσταση 290 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας και 250 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας. Ο λογαριασμός μόνο για τον χάλυβα ανέρχεται σε 65 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χαλύβδινων πλακών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τουρμπίνων και αγωγών φυσικού αερίου. Αν και υπάρχουν εναλλακτικές πηγές, το κόστος για αυτές είναι 50% υψηλότερο από το κανονικό, σύμφωνα με την Rysted Energy AS.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την απόφαση της Κίνας να αποκλείσει τον κόμβο χαλυβουργίας της Tangshan σε μια προσπάθεια να ελέγξει μια αύξηση κρουσμάτων Covid-19.

"Υπάρχει εκτίναξη του κόστους στην αλυσίδα εφοδιασμού για όλα τα προϊόντα χάλυβα στην Ευρώπη", δήλωσε ο James Ley, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy Metals.

Ο χαλκός είναι ένα άλλο ζωτικό συστατικό, με υψηλή αγωγιμότητα που είναι ιδανική για εσωτερική καλωδίωση και εξωτερικά καλώδια. Η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 7,7 εκατ. τόνους για να επιτύχει τον στόχο της για το 2030, και το φετινό ράλι προσθέτει περίπου 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην τιμή, σύμφωνα με την Bank of America.

Στη συνέχεια, υπάρχει το αλουμίνιο που απαιτείται για τα ηλιακά πάνελ, τις τουρμπίνες και τα δίκτυα με τα οποία συνδέονται. Η Ευρώπη έχει μια κρίσιμη έλλειψη επειδή η παραγωγή μειώθηκε μετά την εκτίναξη του κόστους ενέργειας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εκτός Κίνας, με το εξευγενισμένο αλουμίνιό της να αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Η αγορά ήταν ήδη σφιχτή κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το BloombergNEF, και οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε ρεκόρ τον Μάρτιο. Ο κίνδυνος ότι οι αποστολές της Ρωσίας θα μπορούσαν να ''στραγγαλιστούν'' από πιθανές κυρώσεις βοήθησε να τροφοδοτηθούν αυτές οι αυξήσεις.

"Ο κόσμος ίσως χρειαστεί να τα βγάλει πέρα χωρίς τις ρωσικές προμήθειες", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Andrew Forrest, πρόεδρος και ιδρυτής της Fortescue Group Metals. "Είναι σίγουρα εφικτό, αλλά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής".

Θα χρειαστούν περισσότερα δίκτυα για να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκεί όπου χρειάζεται η ηλεκτρική ενέργεια. Για την προσθήκη νέων συνδέσεων απαιτούνται σωρευτικές επενδύσεις ύψους περίπου 1,5 τρισ. δολαρίων από το 2020 έως το 2050, σύμφωνα με το BNEF.

Παράλληλα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο λαμβάνει ώθηση με τα σχέδια της Γερμανίας για δύο νέους τερματικούς σταθμούς ήδη από φέτος και την εξασφάλιση μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης από την Ολλανδία τον Μάρτιο. Η Ιταλία και η Εσθονία πιέζουν επίσης για την ταχεία δημιουργία των δικών τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία σχεδιάζουν μια τεράστια επέκταση της πυρηνικής ενέργειας. Περίπου 230.000 τόνοι οπλισμού χάλυβα θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του Hinkley Point C της Electricite de France στη νοτιοδυτική Αγγλία, και σχεδιάζεται η κατασκευή ενός ακόμη αντιδραστήρα.