Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Τζαννετάκης: Ισχυρό το ά τρίμηνο το 2022 - Μέχρι τον Οκτώβριο έτοιμη η μονάδα της νάφθας, το Δεκέμβριο η απόφαση για το FSRU

Ισχυρό από πλευράς ζήτησης και κερδοφορίας χαρακτήρισε το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης στο conference που είχε μα τους επενδυτές και τους αναλυτές χθες το απόγευμα μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2021.

Αναφέρθηκε στην πλήρη υποκατάσταση του ρωσικού πετρελαίου (Ural) καθώς ο Όμιλος διαθέτει συμβόλαια με το Ιράκ που καλύπτουν μεγάλο μέρος της τροφοδοσίας ενώ συμπληρωματικές πηγές αποτελούν μεταξύ άλλων η Λιβύη, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.

Η υποκατάσταση του ρωσικού πετρελαίου που κατελάμβανε το 6% της προμήθειας είχε συντελεσθεί από το προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο δηλαδή του 2021 με αποτέλεσμα και στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να υποκατασταθούν και τα υπόλοιπα παράγωγα πετρελαίου.

Η μονάδα της νάφθας και οι ΑΠΕ

Όπως ανέφερε ο κ . Τζαννετάκης, Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η μονάδα της νάφθας η οποία θα προσδώσει σημαντική ευελιξία και αποδοτικότητα, την ώρα μάλιστα που ανεβαίνει σημαντικά το spread σε σχέση με την βενζίνη. Έτσι, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα σε εξαγωγές του ομίλου.
Το 2023 θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ επιπλέον 84MW ανεβάζοντας την ισχύ που σήμερα ανέρχεται σε 280 MW.
Οι ΑΠΕ συνέβαλαν με 50 εκατ. ευρώ στο EBITDA του Ομίλου κατά την προηγούμενη χρήση. Συνολικά οι άδειες του χαρτοφυλακίου ανέρχονται σε 650 MW και πρόσφατα ο όμιλος εδραίωσε τη θέση του στον κλάδο αποκτώντας χαρτοφυλάκιο 11 εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή δυναμικότητας 20MW.

Το FSRU

Όσον αφορά το FSRU το καθοριστικό market test θα διεξαχθεί μέσα στο δίμηνο Μαίου - Ιoυνίου του τρέχοντος έτους και η τελική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Ο κ. Τζαννετάκης δεν βλέπει προς το παρόν ανησυχητική κάμψη της ζήτησης.
Αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη υποδομής της τάξης των 57MW που καλύπτει τις ηλεκτρικές ανάγκες του διυλιστηρίου εξοικονομώντας 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Υψηλή μερισματική πολιτική

Όσον αφορά την μερισματική πολιτική η οποία επανήλθε σε γενναιόδωρα επίπεδα με 0,9 ευρώ ανά μετοχή, το ενδιαφέρον των επενδυτών υπήρξε μεγάλο και θέλησαν να μάθουν από τι θα εξαρτηθεί μελλοντικά η μερισματική πολιτική της εταιρείας.
Ο κ. Τζαννετάκης έδωσε το στίγμα της ισορροπημένης στρατηγικής που στόχο έχει να συνδυάσει τους υψηλούς ρυθμούς επένδυσης με την ανταμοιβή των μετόχων. Όπως εξήγησε ο όμιλος έδωσε υψηλά μερίσματα σε χρονιές δοκιμασίας για την οικονομία όπως ήταν το 2011, το 2015 και το 2016. 
Το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2022 προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 285 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ενώ η ωρίμανση χρέους περιορίζεται μόλις στα 122 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr