Σε 130-140 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος που έχει επωμιστεί η ΔΕΠΑ από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο παρέχοντας εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου προς τους πελάτες της ώστε αυτές να μετακυλιόνται στους τελικούς καταναλωτές.
Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται για την άμβλυνση της επιβάρυνσης που υφίστανται οι καταναλωτές οικιακοί αλλά και επιχειρήσεις λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα τον Απρίλιο η έκπτωση που παρέχει η ΔΕΠΑ προς τους οικιακούς καταναλωτές αυξήθηκε στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh έναντι των 20 ευρώ που ήταν τους προηγούμενους μήνες ενώ παρέχει και έκπτωση 15 ευρώ ανά θερμική MWh στους βιομηχανικούς καταναλωτές που είναι πελάτες αλλά και σε πολλά νοσοκομεία της χώρας που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο.
Ειδικά για τον Απρίλιο οπότε και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά αυξημένες λόγω του ότι η μέση τιμή του TTF τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 130 ευρώ/MWh υπολογίζεται ότι το όφελος για τους βιομηχανικούς καταναλωτές είναι πολύ σημαντικό αφού λαμβάνοντας έκπτωση από τη ΔΕΠΑ αλλά και επιδότηση από το κράτος υπολογίζεται ότι πληρώνουν το φυσικό αέριο σε μια τιμή της τάξης των 75 ευρώ/MWh. Τιμή που είναι αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν αλλά θεωρείται αποδεκτή δεδομένων των συνθηκών.
Έτσι η ΔΕΠΑ ως μια ισχυρή, σύγχρονη, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας που αφουγκράζεται τις ανάγκες των καταναλωτών και της αγοράς, συμβάλλει καθοριστικά στην απορρόφηση ενός σημαντικού ποσοστού της αύξησης στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Έχει δε την οικονομική δυνατότητα και την ευρωστία να κάνει τις κινήσεις αυτές διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή τροφοδοσία και την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.
Οι επαφές με την Gazprom
Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και ανταλλαγή επιστολών με τη ρωσική Gazprom η οποία ως γνωστό έχει ζητήσει την αποπληρωμή του φυσικού αερίου που παρέχει στους πελάτες της σε ρούβλια.
Η πληρωμή που πρόκειται να κάνει τη ΔΕΠΑ τις επόμενες ημέρες αφορούν την κατανάλωση του Μαρτίου και θα γίνει κανονικά σε ευρώ. Το επόμενο ορόσημο λοιπόν για την εταιρία είναι η 20η Μαΐου οπότε και σύμφωνα με το αίτημα της Gazprom καλείται να πληρώσει με ρούβλια. Το ποιες θα είναι οι κινήσεις της ελληνικής εταιρίας παραμένει ανοιχτό και θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση με βάση τις ανάγκες της χώρας και ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες άλλωστε κινούνται αναλόγως των συμφερόντων και των αναγκών τους.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει ότι η απαίτηση της Μόσχας να μετατραπούν οι πληρωμές για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια κινδυνεύει να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ.
Ενδεικτικό της διαφορετικής προσέγγισης των χωρών είναι ότι ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία δηλώνουν ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, η Ιταλία και η Πολωνία συνεχίζουν να σταθμίζουν τη σύσταση της Επιτροπής, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι διατεθειμένος να πληρώσει σε ρούβλια.
Οι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να δημιουργήσουν δύο λογαριασμούς στη Gazprombank, έναν στο νόμισμα της σύμβασης και έναν σε ρούβλια. Στη συνέχεια θα μεταφέρουν τα ποσά στον λογαριασμό του νομίσματος της σύμβασης. Η Gazprombank θα πουλήσει το ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και θα μεταφέρει τα ρούβλια στον άλλο λογαριασμό του αγοραστή φυσικού αερίου. Στο τέλος η Gazprombank θα μεταφέρει αυτά τα ρούβλια στη Gazprom.
www.worldenergynews.gr