Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Lukoil Β. Αλεκπέροφ

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας της Lukoil,  ανακοίνωσε ο Βαγκίντ Αλεκπέροφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.




Ο Αλεκπέροφ, που είχε διατελέσει υφυπουργός πετρελαίου επί Σοβιετικής Ένωσης και ήταν ένθερμος υποστηρικτής των στενών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και ΟΠΕΚ, παραιτήθηκε και από το διοικητικό συμβούλιο της Lukoil, ενημέρωσε η εταιρεία χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. 

Η παραίτηση του 71χρονου Αλεκπέροφ έρχεται πάντως αφότου την προηγούμενη εβδομάδα η Μεγάλη Βρετανία τον ενέταξε στις κυρώσεις κατά ρώσων αξιωματούχων, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία και επιβάλλοντάς του απαγόρευση ταξιδιών.

Ο Αλεκπέροφ είναι ο δέκατος πλουσιότερος Ρώσος στη λίστα του Forbes, ενώ σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός του που επικαλείται το Reuters, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Lukoil αφότου του επιβλήθηκαν κυρώσεις προκειμένου να προστατεύσει τη λειτουργία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lukoil τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει να δοθεί τέλος το συντομότερο δυνατόν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία,  δηλώνοντας την "έντονη ανησυχία της για τα τραγικά γεγονότα".