Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

IGU σε συνεργασία με SNAM: Για χρόνια χαμηλά οι τιμές του αερίου - Στο -4% η ζήτηση το 2020 για LNG

Η πανδημία coronavirus θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά περίπου 4% το 2020 από τα επίπεδα ρεκόρ το 2019, σύμφωνα με μελέτη της International Gas Union.






Ωστόσο, η ζήτηση μπορεί να ανακάμψει στα επίπεδα πριν από το Covid-19 τα επόμενα δύο χρόνια καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακτά δυναμική, ανέφερε η μελέτη, επικαλούμενη την άφθονη προσφορά και τις συνεχιζόμενες χαμηλές τιμές.
Η έκθεση προέβλεπε ότι η παγκόσμια ζήτηση LNG θα μειωθεί περίπου 4,2% το 2020 μετά από άνοδο 13% το 2019 σε ρεκόρ 482 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Η IGU συνεργάστηκε με την ιταλική εταιρεία φυσικού αερίου Snam SpA και το BloombergNEF, για τη σύνταξη της μελέτης.

Oι τιμές θα παραμείνουν χαμηλά για χρόνια

Η κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου λόγω των κρατικών lockdowns για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού προκάλεσε πτώση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη και την Ασία στις αρχές του έτους. Οι τιμές στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό 24 ετών.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλές και αναμένεται να παραμείνουν σχετικά χαμηλές για χρόνια, γεγονός που θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καίνε περισσότερο αέριο τα επόμενα χρόνια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε στο “Stated Policies Scenario” του World Energy Outlook του 2019 ότι η χρήση φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,4% έως το 2040.
Ο IEA, ωστόσο επεσήμανε ότι η παγκόσμια χρήση φυσικού αερίου θα μειωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 2020 και μετά εάν οι κυβερνήσεις υιοθετήσουν ισχυρότερες πολιτικές για το κλίμα.


Αlvera: Πράσινο Υδρογόνο το επόμενο βήμα

Η IGU εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια θα μπορούσε να μειωθεί με την υιοθέτηση τεχνολογιών καθαρών καυσίμων, όπως το υδρογόνο.
«Ο στόχος είναι να μειωθεί το κόστος του πράσινου υδρογόνου έως ότου γίνει ανταγωνιστικό με τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, Marco Alverà, επισημαίνοντας ότι «ένας έξυπνος τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγή υδρογόνου είναι να συνδυσθεί με φυσικό αέριο στους υπάρχοντες αγωγούς φυσικού αερίου».


www.worldenergynews.gr