Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Γνωστοποίηση των βλαβερών για το περιβάλλον επενδύσεων θα απαιτεί στο εξής η Ε.Ε. από τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία

Οι επενδυτές ανά την Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσουν σύντομα πιο "σφιχτούς" κανονισμούς που θα επιβάλουν να ανακοινώνουν ποια μέρη των χαρτοφυλακίων τους σχετίζονται με δραστηριότητες βλαβερές για το περιβάλλον, είτε πρόκειται για εκπομπές ρύπων, είτε για αποδάσωση κτλ.


Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρώπη επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να ηγηθεί για ακόμη μια φορά σε ένα νέο χώρο κατά την προσπάθειά της για ενεργειακή μετάβαση και προστασία του κλίματος.
Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες εταιρείες όπως η Vanguard Group και η JPMorgan Chase θα πρέπει να υπακούουν στο εξής στους παραπάνω κανόνες. Σε γενικές γραμμές, οι κανονισμοί αφορούν ένα κλάδο ύψους 89 τρις. δολαρίων διεθνώς, ο οποίος έχει προφανώς και πολλές δραστηριότητες στη διαχείριση ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία και τράπεζες έχουν ήδη ενασχοληθεί εκτενώς με τα πράσινα χρηματοοικονομικά προϊόντα, καθώς εκδίδουν για παράδειγμα, πράσινα ομόλογα για έργα ΑΠΕ, για αποθήκευση ενέργειας και άλλες παρεμφερείς τεχνολογίες.
Κατά το β΄τρίμηνο του 2020, εκδόθηκε αριθμός-ρεκόρ από τέτοια προϊόντα με 1 τρις. δολάρια διεθνώς μαζί με τα προϊόντα που σχετίζονται με την κοινωνική ευθύνη.