Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Συνεχίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι η Τουρκία με τα αποθέματα αερίου στη Μ. Θάλασσα

Ακάθεκτη συνεχίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι της η Τουρκία μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν πως ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα κοίτασμα που μπορεί να δώσει 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικό αέριο. 


Η τουρκική προπαγάνδα καθίσταται ολοφάνερη, καθώς πρώτον το μέγεθος του κοιτάσματος δεν περιέχει τεράστια ποσότητα (εάν συγκριθεί με άλλα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα), δεύτερον οι εταιρείες πρέπει να "τρυπήσουν" τον πυθμένα για να επιβεβαιώσουν την ποσότητα-ποιότητα, και τρίτον η εξαγωγή του αερίου θα γίνει -καθόλου τυχαία- το 2023, έτος εκλογών στη γείτονα χώρα.
Ντονμέζ: Αξίας 65 δισ. δολ. τα αποθέματα φυσικού αερίου
Μιλώντας στο τουρκικό TRT, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου των 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι της αξίας των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Ο  Ντονμέζ ανέφερε ότι οι εργασίες σεισμικών ερευνών όπου ανακαλύφθηκαν τα αποθέματα φυσικού αερίου ξεκίνησαν πριν από 14 μήνες. Σχετικά με την οικονομική αξία του αποθέματος φυσικού αερίου είπε:
"Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον χωρίς να γνωρίζουμε τις τιμές στο μέλλον του φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου στον κόσμο βασίζονται στο πετρέλαιο. Εάν κοιτάξουμε πίσω με μια προοπτική 3-5 ετών, μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική αξία αυτού του ποσού φυσικού αερίου θα είναι 65 δισεκατομμύρια δολάρια”.
Ο Ντονμέζ τόνισε ότι η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας ανέρχεται σε 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν απέδειξαν ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για περίπου 7-8 χρόνια αλλά θα συνεχίσουν και οι ανακαλύψεις και μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό του φυσικού αερίου.
Τα "μηνύματα" της Άγκυρας
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώνοντας την ανακάλυψη του Φατίχ στο στόχο Τούνα-1 φρόντισε να στείλει και μηνύματα για τη συνέχεια: 
1. Συνέδεσε την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας με τα ενεργειακά, διαμηνύοντας ότι όσο θα προχωρούν οι ανακαλύψεις σε φυσικό αέριο ή/και πετρέλαιο τόσο θα ανακάμπτει η χώρα. 
2. Επόμενη κίνηση και ανακοίνωση θα αφορούν και την Κύπρο και θα έχουν να κάνουν με το οικόπεδο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση αυτή θα γίνει πολύ σύντομα, καθώς υπάρχουν και στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ ενδείξεις για σημαντική ανακάλυψη, ενδεχομένως μικρότερη του Τούνα-1. 
3. Σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου οι έρευνες θα συνεχιστούν όπου η Τουρκία θεωρεί ότι είναι δικές της περιοχές. 
4. Η εκμετάλλευση και εξαγωγή του φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το 2023, έτος εκλογών για την Τουρκία.
Δεν πρόκειται για τεράστια ποσότητα
Η ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα θεωρείται μεν σημαντική αλλά αυτό, όπως σημειώνουν και ειδικοί στα ενεργειακά, είναι σχετικό όταν γίνεται αναφορά στο μέγεθος. Σημειώνεται ότι τα 320 bcm δεν είναι τεράστια ποσότητα με βάση τα διεθνή επίπεδα. Το Λεβιάθαν υπολογίζεται στα 600 bcm και το Ζορ στα 850 bcm. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία ανέρχεται στα 43 bcm.
Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του από το παλάτι του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δύο υπουργοί του, ο τέως και ο νυν Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Φατίχ Ντονμέζ ήταν πάνω στο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα. 
Εντοπίστηκε, είπε, στα 145 χλμ βόρεια της πόλης Ζόνγκουλντακ στα τουρκικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα όρια της ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το κοίτασμα εντοπίστηκε σε γεώτρηση που άρχισε το Φατίχ στις 20 Ιουλίου 2020, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες για την ποιότητα του αερίου και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να  αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ποσότητας κοιτάσματος στην περιοχή. 
(capital.gr)