Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Για 8η ημέρα το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο - Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΕΕ (19/8) - Akar: Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δεν ισχύει

Για όγδοη ημέρα το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και «μπαινοβγαίνοντας» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο πλαίσιο της παράνομης NAVTEX που λήγει στις 23 Αυγούστου. 







Η ελληνοτουρκική κρίση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα με την Ελλάδα να έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο διεκδικώντας την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.
Άλλωστε, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στο επίκεντρο της ειδικής Συνόδου Κορυφής που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υποβρύχιος πόλεμος

Μεγάλο «πονοκέφαλο» του Oruc Reis αλλά και των τουρκικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν τα ελληνικά υποβρύχια.
Ουσιαστικά τα ελληνικά υποβρύχια είναι παντού σε αυτή τη νέα ελληνοτουρκική κρίση και «σκανάρουν» αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά κάθε κίνηση τόσο του τουρκικού σεισμογραφικού όσο και των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.
Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αν το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες ή όχι.

Η συνομιλία Παναγιωτόπουλου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος»

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που συνέβη στο Αιγαίο με τις φρεγάτες «Kemal Reis» και «Λήμνος», έρχεται στο φως η συνομιλία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον κυβερνήτη του ελληνικού πλοίου. 

Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης,  από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε δια ασυρμάτου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» αντιπλοίαρχο (Μάχιμο) Ι. Σαλιάρη και τον συνεχάρη για τη ναυτοσύνη του: «Είσαι μάγκας κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», του είπε ο υπουργός ενώ ο κυβερνήτης της «Λήμνου» του είπε, με περισσή ταπεινότητα, ότι απλώς έπραξε το καθήκον του και ότι είναι τιμή του που του ομιλεί ο υπουργός Άμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» από λάθος χειρισμού του κυβερνήτη της και επειδή επιχείρησε να προκαλέσει, προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».
Το τουρκικό σκάφος δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας.
Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική φρεγάτα να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη της σε αντίθεση με την «Λήμνος» που συνέχισε την αποστολή της στη ΝΑ Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis.

Στην Κύπρος ο Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη στην Κύπρου, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, με τον Πρόεδρο συζήτησαν για τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Ακολούθως, στις 13:30, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της Τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στο συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της.

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία - Akar: Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει ισχύ

Για διαστρέβλωση γεγονότων κατηγορεί την Ελλάδα, η Τουρκία αναφερόμενη στη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο τονίζοντας θα συνεχίσει τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, στο κρατικό κανάλι TRT, ο οποίος επισκέφτηκε χθες αιφνιδίως τη Λιβύη.
«Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον του λαού της Αιγύπτου και όπως έχουν αντιληφθεί κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εναντίον του ελληνικού λαού.
Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες σε μία λογική συμπεριφορά.
Κι όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα.
Πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα φτάσουν πουθενά με την διαστρέβλωση των γεγονότων.
Oι δραστηριότητές μας εκεί συνεχίζονται κανονικά», ανέφερε ο Akar, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της και των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είμαστε εξαιρετικά σαφείς και διαφανείς.
Επομένως, σεβόμαστε τα δικαιώματα και το δίκαιο των γειτόνων μας και δηλώνουμε πάντα ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει, η συμφωνία με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες να κυρωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να μπει η διαδικασία σε πρώτη προτεραιότητα αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, δηλαδή αμέσως μετά τις 24 Αυγούστου.

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΕΕ αύριο (19/8/2020)

Εν τω μεταξύ, η ελληνική πλευρά εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη τη Γερμανία ώστε να μπει ένα... πραγματικό ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα, που τις τελευταίες ημέρες έχει κορυφωθεί με τις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Επί του παρόντος, η ΕΕ έχει αρκιστεί σε προφορική καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και σε απειλές για την επιβολή κυρώσεων, κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι αρκετό, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.
Το Oruc Reis «πηγαινοέρχεται» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για όγδοη ημέρα σήμερα (18/8/2020) στο πλαίσιο μιας παράνομης NAVTEX που έχει εκδώσει στη βάση του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Ωστόσο, μετά το ναυάγιο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τη Λευκορωσία, αύριο (19/8/2020).
Την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη αποκάλυψε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία συμπλήρωσε ότι στις 27 Αυγούστου αναμένεται και η ευρωπαϊκή λίστα των επιλογών για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθούν στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν την επόμενη, οι συμφωνίες Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου για τις ΑΟΖ, αφού «και οι δύο πηγαίνουν την επόμενη εβδομάδα προς κύρωση».

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Γερμανίδα υπ. Άμυνας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του Annegret Kramp-Karrenbauer είχε νωρίτερα σήμερα (18/8/2020) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην περιοχή καθώς και η επικείμενη άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 26 Αυγούστου στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η πρόθεση της Γερμανίας είναι να αρχίσει ένας απευθείας ελληνοτουρκικός διάλογος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis.
Μάλιστα σχετική πρόταση φέρεται να έχει κομίσει στον Recep Tayyip Erdogan η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, και σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ο Τούρκος πρόεδρος είχε ενημερώσει σχετικά, πριν από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (14/8/2020) των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν προστριβές Ελλάδας και Γερμανίας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ της ΕΕ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και ουσιαστικά με παρέμβαση του Βερολίνου δεν προχώρησαν σε πιο πρακτικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας.
Μάλιστα με την γερμ
ανική πλευρά συντάχθηκαν οι Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Μάλτα.

www.bankingnews.gr