Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Που οφείλεται το ξαφνικό ράλυ στις τιμές φυσικού αερίου - Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης και τη Βρετανία, ακολουθώντας την πρόσφατη αντίστοιχη άνοδο στις ΗΠΑ, που όπως φαίνεται είναι αποτέλεσμα της αποθεματοποίησης, που έχει συντελεστεί και της προετοιμασίας για τον επόμενο χειμώνα.








Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές TTF του ολλανδικού φυσικού αερίου ανέβηκαν χθες 6/8 κατά 6,28% στα 7,78 ευρώ/Mwh
Σε ότι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές του LNG διεθνώς πρέπει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, η διαφαινόμενη αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου αερίου τον Αύγουστο, για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, έδωσε την ώθηση.
Αυτές ανέβηκαν την Δευτέρα (3/8) κατά 17%.

Στη Βρετανία η τιμή του αερίου στην προθεσμιακή αγορά μιας ημέρας έφθασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης (6/8) στις 16,90 πένες/th, κερδίζοντας 40 πένες ενώ οι τιμές για τον επόμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 44 πένες στις 20,39 πένες/th, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου του 2020.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά της Ολλανδίας, όπου οι προθεσμιακές τιμές αναφοράς στο TTF της αυξήθηκαν κατά 23 σεντς στα 6,93 ευρώ/MWh. 

Στα προθεσμιακά συμβόλαια του επόμενου μήνα η τιμή ανέβηκε ακόμα υψηλότερα.
Χαρακτηριστική επίσης η άνοδος στα συμβόλαια του European Gas Index του EEX (Powernext) η επόμενη ημέρα (7/8) έφτασε τα 8,81e/Mwh, από 6,43e στις 2/8.
Παράλληλα οι τιμές αντίστοιχα προθεσμιακών της ίδια πλατφόρμας κινήθηκαν σε range 6,43 - 9,14 e/ Μwh για 7/8.
Yψηλά αποθέματα σχηματίζονται

Την ίδια ώρα πάντως παραμένει η ανησυχία για την εξέλιξη της ζήτησης ειδικά ένα ξεσπάσει και δεύτερο κύμα της πανδημία του COVID-19.

Στην ελληνική αγορά η πτώση της διεθνούς τιμής του αερίου αποτυπώθηκε έντονα στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία η Οριακή Τιμή Συστήματος από τον Ιανουάριο και μετά βρέθηκε σε πτωτική τροχιά, με αποκορύφωμα τους μήνες του lockdown, όταν η ζήτηση ηλεκτρισμού υποχώρησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ΟΤΣ που τον Μάρτιο ήταν 43 ευρώ/MWh τον Απρίλιο έπεσε στα 28 ευρώ/MWh για να αυξηθεί και πάλι στα 34 ευρώ/MWh τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο.
Η άνοδος του τελευταίου διαστήματος στις τιμές του LNG αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής η οποία πλέον βασίζεται στο φυσικό αέριο και κατ΄ επέκταση σε άνοδο της Οριακής Τιμής του Συστήματος στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.
Μικρό καλάθι κρατούν οι ηλεκτροπαραγωγοί

Όλους τους προηγούμενους μήνες οι τιμές του φυσικού κινήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τόσο λόγω της μείωσης της ζήτησης εξαιτίας τη πανδημίας, αλλά και νωρίτερα, εξαιτίας του υπερπλεονάσματος που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στην αγορά, ενώ και ο σχετικά ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη δεν ευνόησε την κατανάλωση.

Έτσι το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, είναι αν η τρέχουσα άνοδος θα έχει διάρκεια.
Αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποθέματα αερίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών κατά τα τέλη της περιόδου αποθεματοποίησης.
Ωστόσο είναι πιθανόν το ύψος των αποθεμάτων να μην φθάσει στο μέγεθος που αρχικά προβλεπόταν, καθώς οι αμερικανικές εξαγωγές άρχισαν να αυξάνονται και παράλληλη η αμερικανική κατανάλωση να βελτιώνεται εξ αιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού.

Σε γενικές γραμμές οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν ανησυχούν και θεωρούν ότι η αγορά δεν έχει κατεύθυνση και  το ράλυ δεν πείθει ότι θα διαρκέσει.

Παράλληλα η τιμή του φυσικού αερίου σημειώνει πτώση 1,46% στο κλείσιμο των αμερικανικών αγορών στα 2.158 δολ/mmBtu.
www.worldenergynews.gr