Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Σαουδική Αραβία: Άμεση η κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι το γεγονός πως η Saudi Aramco αποκατέστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα την πετρελαϊκή παραγωγή της, μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της τον Σεπτέμβριο, απέδειξε την ικανότητα της χώρας να καλύπτει την παγκόσμια ζήτηση σε συνθήκες οποιασδήποτε έλλειψης.

Στην ετήσια ομιλία του στο Συμβούλιο της Σούρα επανέλαβε ότι η Σαουδική Αραβία δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε για τις επιθέσεις, αλλά δήλωσε ότι το βασίλειο δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
«Στο Αμπκάικ και στο Κουράις χρησιμοποιήθηκαν ιρανικά όπλα», δήλωσε ο βασιλιάς Σαλμάν, με βάση το γραπτό κείμενο της ομιλίας του, αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις που δέχτηκαν επίθεση. Στη συνέχεια επαίνεσε την εταιρεία για την άμεση αποκατάσταση της παραγωγής.
Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου που αντιστοιχεί σε πάνω από το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.
Ο Σαλμάν σημείωσε επίσης ότι η πολιτική της χώρας σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο έχει στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα καταναλωτών και παραγωγών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, ο βασιλιάς Σαλμάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει το πυρηνικό και το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς και τις ιρανικές παρεμβάσεις στην περιοχή, και δήλωσε ότι είναι ώρα να πάψουν το «χάος και η καταστροφή» που δημιουργούνται από το Ιράν.
Τέλος, ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία επιδιώκει μια πολιτική διευθέτηση στην Υεμένη, όπου το βασίλειο ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού που μάχεται κατά του κινήματος των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, και ότι η πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε στο Ριάντ θα ανοίξει την πόρτα για ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)