Προσηλωμένος στον στόχο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του στις ΑΠΕ παραμένει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ κάτι που φανερώνει η τελευταία απόφαση της διοίκησης, λίγο πριν φύγει το 2018, να απορροφήσει την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.
Οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν άλλωστε και την αιχμή του δόρατος της πολιτικής της Ε.Ε. για τη δραστική μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα μέχρι το 2030 και την εξάλειψη του έως το 2050. Η ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος ως δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης, ενώ και η απορρόφηση της μέχρι τις 30 Ιουνίου από τη μητρική θα τις προσφέρει πολύτιμη ρευστότητα για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου.
Με αυτά τα δεδομένα, και στο πλαίσιο των αποφάσεων των αδελφών Δημήτρη και Αναστάσιο Καλλιτσάντση - όταν ανέλαβαν τα ηνία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - να μην πουλήσουν αλλά το αντίθετο να ενισχύσουν τη δραστηριότητα των ΑΠΕ, η εταιρία επανεξετάζει τη συμμετοχή της στην Elpedison.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξένους επενδυτές προκειμένου να πουλήσει το μερίδιο της, 22,74%, στην εταιρία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Elpedison. Πηγές αναφέρουν ότι το νέο δόγμα της διοίκησης περιγράφεται στη φράση «μένουμε στην ενέργεια αλλά με ενδυνάμωση της θέσης μας στις ανανεώσιμες πηγές».
Η Elpedison, ως γνωστόν έχει ως μετόχους τα ΕΛ.ΠΕ και την Edison (έχει εξαγοραστεί από τη EDF), οι οποίες μέσω joint venture κατέχουν το 75,78%. Το 22,74% ανήκει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μικρό ποσοστό 1,48% κατέχει η ΧΑΛΚΟΡ.
Η ελληνο-γαλλική κοινοπραξία έχει στην ιδιοκτησία της δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 811 MW.
Η μία, ισχύος 400 MW, είχε κατασκευαστεί από την ίδια την εταιρία των Ελληνικών Πετρελαίων στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης και λειτούργησε το 2006.
Το 2008 ανακοινώθηκε το deal ανάμεσα στους μετόχους της Elpedison, ενώ το 2010 λειτούργησε η δεύτερη μονάδα παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 411 MW στη Θίσβη της Βοιωτίας.
Η Elpedison, σήμερα έχει περίπου το 3,5% της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και έχει δραστηριότητα και στην εμπορία του φυσικού αερίου.
Η αναδιοργάνωση του ομίλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δίνει βαρύτητα στους κερδοφόρους τομείς των παραχωρήσεων, του περιβάλλοντος και των ΑΠΕ. Όπως επίσης και στις κατασκευές θέτοντας ως στόχο την επιστροφή των κερδών.
Η ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος με την απορρόφηση της από τη μητρική αναμένεται να προφέρει πολλαπλάσια οφέλη στην εταιρία και τους μετόχους της, ενώ θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργιες και ρευστότητα στον όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Η εταιρία σήμερα διαθέτει στη συντριπτική πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου της (289 MW), 18 αιολικά πάρκα ισχύος 282 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό 5 MW και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW. Στους διαγωνισμού που διεξήγαγε η ΡΑΕ κέρδισε αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 28,8 MW με τιμή στα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Παράλληλα, τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής ισχύος 202 MW έως το 2020. Το ύψος του ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ.