Ενισχυμένο ρόλο αποκτά η Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα με την ενέργεια να της δίνει ώθηση και τη συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ να θέτει σε τροχιά υλοποίησης ένα μεγάλο έργο, τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μάικ Πομπέο, θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία είχε ήδη προαναγγελθεί και για ένα έργο το οποίο χαίρει της υποστήριξης των ΗΠΑ οι οποίες βλέπουν τον αγωγό ως ενισχυτικό έργο της ενεργειακής ασφάλειας και αποκοπής από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στης Σύνοδο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην περιοχή διαμορφώνουν πολύ θετικές προσδοκίες για τον μετασχηματισμό της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου. Οι έρευνες που πρόκειται να αρχίσουν άμεσα στην Ελλάδα θα ενισχύσουν περαιτέρω την τάση αυτή.
Οι εμπλεκόμενες χώρες επιδιώκουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους πάνω στην πλήρη χαρτογράφηση των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων και στην ωρίμανση έργων υποδομής για την εμπορική εκμετάλλευση τους. Η συγκρότηση του «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο» στην Αίγυπτο αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτήν τη κατεύθυνση.
Σημειώνεται ότι με δεδομένα τα μέχρι τώρα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής, ο αγωγός East Med, που θα συνδέσει την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με την καρδιά της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι μια τεχνικά και εμπορικά βιώσιμη λύση που θα συνεισφέρει στην εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και θα ενίσχυση την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός θα έχει μήκος 2.100 χιλιόμετρα και βάθος 3.000-3.500 μέτρα και θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη ακολουθώντας τη διαδρομή Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα (Κρήτη/Δυτική Ελλάδα)-Ιταλία.
Το κόστους του εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ και μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να καθοριστεί ο τρόπος της χρηματοδότησης. Η τελική συμφωνία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2019 και ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας του τοποθετείται στο 2025.