Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Σε νέο κύκλο παραχωρήσεων οικοπέδων προχωράει η Αίγυπτος στην Ερυθρά Θάλασσα - Εκ νέου τα βλέμματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού παραχώρησης οικοπέδων για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων προχωράει το Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, προσκαλώντας διεθνείς παίκτες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτουν τις τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις να λάβουν μέρος. 

Ο διαγωνισμός αφορά κοιτάσματα στην Αιγυπτιακή Ερυθρά Θάλασσα.
Αναλυτικότερα, η South Valley Egyptian Petroleum Holding Company, αποτελεί την εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση και εποπτεία όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με πετρελαϊκές δραστηριότητες στη Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και την διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού. 

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω γύρος παραχωρήσεων περιλαμβάνει 10 οικόπεδα στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου από την μεριά της Ερυθράς Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.



Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα προηγούμενου διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί, με τον συνολικό αριθμό των παραχωρήσεων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να ανέρχεται στις δώδεκα.

 Μάλιστα, ανάμεσα στις εταιρείες που κέρδισαν στο διαγωνισμό και απέκτησαν τα σχετικά δικαιώματα περιλαμβάνονταν οι μεγαλύτερες εταιρείας της πετρελαϊκής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο, όπως είναι  οι Royal Dutch Shell, Eni, Merlon, Neptune Energy, καθώς και η αιγυπτιακή General Petroleum Company (EGPC).

Επίσης, δικαιώματα εξερεύνησης σε κοιτάσματα φυσικού αερίου απέκτησαν οι Royal Dutch Shell, Exxon Mobil, Petronas, BP, Dea και η Eni.

Το ζωηρό ενδιαφέρον που φαίνεται πως εκδηλώνεται για τους υδρογονάνθρακες της Αιγύπτου, αφενός αναβαθμίζει την σημασία της Αιγύπτου στην ενεργειακή σκακιέρα και αφετέρου, εφόσον συνεχιστεί και προκύψουν νέα κοιτάσματα, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένου των τελευταίων ανακαλύψεων στην Κυπριακή ΑΟΖ με το κοίτασμα «Γλαύκος».

Τέλος, να σημειωθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών έχει οριστεί η 1η Αυγούστου 2019.

(energypress)