Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Σταθάκης για τις καθυστερήσεις στους υδρογονάνθρακες: Το αίτημα για παραχώρηση των περιοχών υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017

Την έκπληξή του για την κριτική περί καθυστερήσεων στην κύρωση των συμβάσεων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δέχεται να γίνει σύγκριση με οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στη Μεσόγειο.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο υπουργός ανέφερε ότι το αίτημα για παραχώρηση των περιοχών υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και ολοκληρώθηκε με τη μονογραφή των συμβάσεων ένα χρόνο μετά, ενώ πρόσφατα υπεβλήθη η Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία - όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης - θα πρέπει σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τρεις μήνες προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους όλες οι πλευρές. Ακολουθεί η διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο μήνες και τέλος η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση.
Παρουσιάζοντας την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη και εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας), η μεταρρύθμιση της αγοράς (αποκρατικοποιήσεις δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2019) και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας (με μεγιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας από το εξωτερικό).
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός επεσήμανε πως οι άξονες αυτοί προσδιορίζουν πλήρως αυτό που συμβάινει σήμερα στο ενεργειακό τομέα, όπου το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής αφορά δύο βασικές πλευρές, τον διπλασιασμό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας με ορίζοντα το 2030 και δεύτερον την εξοικονόμηση στη κατανάλωση ενέργειας σε όλο το μήκος της οικονομίας, από τις κατοικίες μέχρι τις βιομηχανίες.
Όπως είναι γνωστό και αποτυπώνεται στον ΕΣΕΚ που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν για έγκριση, το φυσικό αέριο καλείται να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου καυσίμου προς την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης.
Ο δεύτερος άξονας είναι οι μεταρρυθμίσεις , όπου, σύμφωνα με τον Υπουργό, η υλοποίησή και πλήρη εφαρμογή τους θα σημάνει ένα νέο ενεργειακό τοπίο στη χώρα. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας με την προσθήκη της προθεσμιακής αγοράς και συνολικότερα η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τόσο σε ηλεκτρική ενέργεια όσο και φυσικό αέριο  αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά στο επενδυτικό κλίμα στο πεδίο της αγοράς ενέργειας τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι αποκρατικοποιήσεις παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών και στη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών.
Το τρίτο στοιχείο που έρχεται να συμπληρώσει την κυβερνητική πολιτική στον ενεργειακό τομέα είναι η ενεργειακή ασφάλεια η οποία περνάει μέσα από τις τρεις βασικές πλευρές όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης. Η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων για παραγωγή ενέργειας με ταυτόχρονη προσοχή σε ότι αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, οι διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με τις γειτονικές αγορές, ιδίως με την εφαρμογή του target model.
Στοιχείο, επίσης, του κεφαλαίου που λέγεται ενεργειακή ασφάλεια είναι και η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, γεγονός που επιτυγχάνεται με την προώθηση μιας σειράς έργων διακρατικού και διασυνοριακού χαρακτήρα όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ή η προώθηση τερματικών σταθμών LNG.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κομμάτι των νησιών όπου συνιστά κρίσιμο ζήτημα να προωρήσουν οι διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς το κόστος της μη διασύνδεσης, όπως εκφράζεται σε ΥΚΩ είναι πάρα πολύ υψηλό για τους καταναλωτές, περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στις περιπτώσεις των νησιών που δεν προβλέπεται να διασυνδεθούν η ενεργειακή τους προοπτική θα στηρίζεται σε ένα αυτόνομο μοντέλο με ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Αναφερόμενος στη διασύνδεση των νησιών ο κύριος Σταθάκης τόνισε ότι το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση τόσο των Κυκλάδων όσο και της Κρήτης ενώ στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν θα εφαρμοστούν τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης, προκειμένου να απαλλαγούν από την πετρελαϊκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πλέον μη αποδεκτή.
Μανιάτης : Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης αφού προανήγγειλε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει τις συμβάσεις παραχώρησης - αν και όπως είπε δεν τις έχει δει ακόμα - τόνισε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα μπορούσε να προκηρυχθεί πριν από τη μονογραφή ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ανέφερε ακόμη ότι το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που αποκαλύφθηκε πριν από δυόμισι χρόνια, σήμερα είναι σε πλήρη εκμετάλλευση.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μανιάτης άσκησε κριτική για καθυστέρηση των επενδύσεων ενώ δήλωσε αντίθετος με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια μόνο στο Ιόνιο και επανέλαβε την πρόταση να ενταχθεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Σημείωσε τέλος την ανάγκη να παραμείνει στον κατάλογο των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η ηλεκτρική διασύνδεση Αττική - Κρήτη - Κύπρος.
Ο ίδιος παρουσίασε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τον ενεργειακό τομέα της χώρας. Ανάπτυξη έργων, περιφερειακές συνεργασίες, έξυπνη και πράσινη ενέργεια καθώς και ανάπτυξη τεχνικής βάσης για την εξυπηρέτηση, υποστήριξη και συντήρηση αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ολοκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αποτελούν κωδικοποιημένα τους βασικούς άξονες της πρότασης που εξέθεσε ο κ. Μανιάτης για την επόμενη μέρα του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα. Σε αυτό το «ενεργειακό μονοπάτι» εκτιμάται πως 50 δισεκατομμύρια ευρω μπορούν να ανέλθουν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.
Τέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που πρόκειται να συζητηθεί σήμερα  στη Βουλή σχολίασε πως τα ερωτηματικά για μια σειρά διατάξεις είναι πολλά, όπως για παράδειγμα η πρόταση του υπουργείου και σχετική διάταξη του νομοσχεδίου να εξαιρούνται τα μέλη της ολομέλειας της ΡΑΕ από αστική ευθύνη.

(energypress)