Μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες ελέγχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή πραγματοποίησαν – σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg – προκαταρκτικές συνομιλίες για την πιθανότητα να προχωρήσουν σε χαλάρωση των στόχων αναπλήρωσης των αποθεμάτων από την επόμενη χρονιά, ανησυχώντας κυρίως για την άνοδο των τιμών.
Οι κανόνες που έχει θεσπίσει η Κομισιόν ορίζουν ότι τα αποθέματα αερίου στα κράτη μέλη οφείλουν να έχουν αναπληρωθεί έως και στο 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να υπάρχουν οι κατάλληλες ποσότητες στις δεξαμενές ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν τη διατήρηση του κανόνα αυτού, ωστόσο στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ χωρών, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, για την πιθανότητα χαλάρωσης του στόχου.
Ο συγκεκριμένος δεσμευτικός κανόνας, εξάλλου, θεσπίστηκε στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης του 2022 προκειμένου ακριβώς να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και η κάλυψη των αναγκών τους ειδικά τους ψυχρότερους μήνες της χρονιάς. Ωστόσο, ο φετινός βαρύς χειμώνας έχει ήδη φέρει σημαντική πτώση των αποθεμάτων, με ρυθμό άνω του αναμενόμενου.
Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές για την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι κινήσεις αναπλήρωσης των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει καταστεί οικονομικά ασύμφορη.
Το spread ανάμεσα στα ευρωπαϊκά συμβόλαια αερίου για το ερχόμενο καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα κινούνται στα 4,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με τον δείκτη ICE Endex. Έτσι, για τους διαχειριστές των αποθεμάτων η προοπτική της υποχρεωτικής αναπλήρωσης των δεξαμενών με ζημιά της τάξεως των 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκαλεί έντονη ανησυχία
Ήδη η διαχειρίστρια εταιρεία της γερμανικής αγοράς, η Trading Hub Europe GmbH, έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο επιδοτήσεων για την αναπλήρωση των δεξαμενών.
Αναλόγως ο Φεντερίκο Μπόσκι, επικεφαλής του ενεργειακού τμήματος του ιταλικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως η Ρώμη θα αξιολογήσει τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει έτερες χώρες, όπως η Γερμανία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα στηρίξει την πρόταση για τη χαλάρωση του στόχου αναπλήρωσης.
Θετική στην τροποποίηση του κανόνα εμφανίζεται και η Ολλανδία, με τον εκπρόσωπο του ολλανδικού υπουργείου Ενέργειας να δηλώνει πως η χώρα στηρίζει την αναπλήρωση των αποθεμάτων, αλλά όχι έναν συγκεκριμένο στόχο. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στην ομάδα υποστηρικτών της πρότασης εντάσσονται επίσης η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Τσεχία.
Πάντως, το Βερολίνο για την ώρα έχει αποφύγει να λάβει επισήμως θέση στο ζήτημα, δεδομένου πως οι συνομιλίες που «τρέχουν» στο παρασκήνιο είναι άτυπες και πως βρίσκεται ούτως ή άλλως σε προεκλογική εκστρατεία.
Γαλλία, Αυστρία και Τσεχία έχουν αποφύγει να σχολιάσουν το θέμα.
Σημειωτέον, πάντως, πως η ομάδα του Gas Coordination Group, στην οποία μετέχουν κράτη μέλη και θεσμικοί παράγοντες πρόκειται να συνεδριάσει στα τέλη του μήνα με βασικό θέμα συζήτησης το ζήτημα των επιπέδων αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου.