Τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος με αφορμή πρόσφατα περιστατικά διαρροής πετρελαίου, επισημαίνει σε Επίκαιρή Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει τα παρακάτω:
«Μάρτυρες σε δύο περιστατικά διαρροής πετρελαίου μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν οι κάτοικοι της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 20/1 σημειώθηκε διαρροή πετρελαίου πλησίον της γέφυρας του Σαρανταπόταμου στην Ελευσίνα, μετά από εργασίες συντήρησης σε αγωγό της HELLENIQ ENERGY που έφτασε μέχρι τις εκβολές του χειμάρρου στον κόλπο της Ελευσίνας, ενώ τη Δευτέρα 27/1 προκλήθηκε εκτεταμένη ρύπανση, πάνω από 40 κυβικά πετρελαίου, στην οδό Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο, λίγο πριν την εθνική Οδό.
Είναι λογικό η ανησυχία των κάτοικων να είναι μεγάλη καθώς δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την έκταση της μόλυνσης από το συγκεκριμένο περιστατικό.
Το ΚΚΕ έχει πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη λήψης όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στη Δυτική Αττική. Η άναρχη δόμηση, η λειτουργία μονάδων υψηλής επικινδυνότητας και η παντελής απουσία κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών μεγαλώνουν τον κίνδυνο ατυχήματος στην περιοχή.
Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για δημιουργία νέων αγώνων μεταφοράς αργού πετρελαίου και "λευκών" προϊόντων διύλισης (βενζίνη, νάφθα, κηροζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης) για λογαριασμό της HELLENIQ ENERGY, που θα συνδέουν τις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης εταιρείας από τον Ασπρόπυργο στην Ελευσίνα και θα επεκτείνονται μέχρι την Νέα Πέραμο, παράλληλα της νέας επίγειας σιδηροδρομικής χάραξης του λεγόμενου προαστιακού Δυτικής Αττικής.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα δυο περιστατικά διαρροής πετρελαίου και να απορυπανθούν πλήρως τα σημεία της μόλυνσης.
- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας από βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης στη συγκεκριμένη περιοχή και να πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τους μηχανισμούς συντήρησης των αγωγών που διέρχονται στο υπέδαφος της Δυτικής Αττικής και τη ματαίωση εγκατάστασης νέων εντός του οικιστικού ιστού της περιοχής».