Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Helleniq Energy: Τι θέλουν ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean ως προς το δεύτερο placement

Καθώς τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η περίοδος του lock down μετά το placement του Δεκεμβρίου στη Helleniq Energy, οι δύο βασικοί μέτοχοι εξετάζουν τις δυνατότητες για την πραγματοποίηση και δεύτερου placement. 


Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι υπάρχει η πρόθεση η δεύτερη διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα ακόμη και μέσα στον Ιούνιο, προκειμένου να αξιοποιηθεί το θετικό momentum τόσο για την αγορά όσο και για τη μετοχή. Το ίδιο δε φαίνεται να ισχύει για την πλευρά της Paneuropean (όμιλος Λάτση) η οποία φέρεται να τηρεί στάση αναμονής και να θέλει περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποτιμηθεί αλλά και να αποδώσει στο μέτωπο της κεφαλαιοποίησης η πρώτη κίνηση του Δεκεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η τιμή της μετοχής είναι στα 8,38 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της μετοχής να βρίσκεται στα 2,56 δις. ευρώ όταν το πρώτο placement στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή η άνοδος στην τιμή και η ενίσχυση της ρευστότητας  της μετοχής είναι άλλωστε και μια από τις θετικές επιπτώσεις από το πρώτο placement του Δεκεμβρίου.  

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο όμιλος Λάτρη κατέχει το 40% και το ΤΑΙΠΕΔ το 30% των μετοχών της HELLENIQ ENERGY και κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας θέλουν την κάθε πλευρά να προτίθεται να διαθέσει ποσοστό της τάξης του 10%. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ θα πέσει στο 20% ήτοι θα απωλέσει το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας που έχει σήμερα. Πάντως ακόμη δεν έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών των βασικών μετόχων για το χρόνο αλλά και τις λεπτομέρειες του νέου placement, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί και μέσα στον Απρίλιο. 

Σε κάθε περίπτωση στόχος του νέου placement θα είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα της μετοχής αλλά και να υπάρξει περαιτέρω κινητικότητα και αύξηση της κεφαλαιοποίησης ώστε να αντανακλώνται οι πραγματικές προοπτικές του τίτλου. 

Σε ό,τι αφορά το placement που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2023, υπενθυμίζεται ότι οι δύο μέτοχοι διέθεσαν 33.619.870 κοινές μετοχές της HELLENiQ Energy Holdings S.A., που αντιστοιχούν στο 11% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά μετοχή, μέσω διαδικασίας κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, για την οποία δεν απαιτείτο δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 13.128.317 Μετοχές στο πλαίσιο της Συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, έχει το  31.2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η  Paneuropean διέθεσε 20.491.553 μετοχές και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, κατέχει 40.4% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ.

Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων ήταν 235,4 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε κατά 3 φορές την προσφορά των μετοχών.