Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ψυχολογική και όχι ουσιαστική η άμεση επίδραση της ιρανικής επίθεσης για τις ενεργειακές αγορές - Προβληματίζει μακροπρόθεσμα το πρόσθετο ρίσκο

Εξέλιξη με μακροπρόθεσμες και όχι άμεσες συνέπειες για τις ενεργειακές αγορές είναι προς το παρόν το χθεσινό χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ.



Προφανώς πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη που ανατρέπει μια μεγάλη σταθερά των προηγουμένων δεκαετιών, ότι δηλαδή οι δύο χώρες δεν πολεμούσαν άμεσα η μια την άλλη, αλλά μονάχα μέσω τρίτων ή με "μαύρες" επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, η επίθεση προσθέτει στη γεωπολιτική αβεβαιότητα και εντείνει τον προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια της παραγωγής υδρογονανθράκων ολόκληρης της περιοχής της Μέσης Ανατολής, αλλά και την ομαλή διέλευση των δεξαμενοπλοίων από τα Στενά του Ορμούζ.

Πάντως, υπάρχουν και ορισμένα θετικά σημεία που δεν θα περάσουν καθόλου απαρατήρητα στις αγορές της ενέργειας σε πρώτη φάση.

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι ιρανικοί πύραυλοι και drones είχαν μονάχα στρατιωτικούς στόχους και καθόλου ενεργειακούς. Δηλαδή δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο πλατφόρμες φυσικού αερίου, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, αγωγοί και άλλες υποδομές.

Αυτό είναι σίγουρα ένα μήνυμα εκ μέρους της Τεχεράνης και ερώτημα αποτελεί το αν θα υιοθετήσει και το Ισραήλ μια αντίστοιχη στάση σε ότι αποφασίσει στο εξής.

Θεωρητικά το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να κάνει στο μέλλον δολιοφθορές στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές, δηλαδή κάτι αντίστοιχης κλίμακας με αυτό που κάνει η Ουκρανία στα ρωσικά διϋλιστήρια. Άλλωστε, το Ισραήλ έχει προβεί ήδη τα προηγούμενα χρόνια σε συγκαλυμμένα χτυπήματα εντός του Ιράν με δολοφονίες και σαμποτάζ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, θα έθετε και τις δικές του εγκαταστάσεις σε κίνδυνο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει σίγουρα μεγάλη πίεση από Ε.Ε. και ΗΠΑ ώστε να μην επεκταθεί ο πόλεμος στην ενεργειακή σφαίρα.

Αντίστοιχα, το Ιράν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει διάθεση να παρεμποδίσει την ομαλή διέλευση των τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, αλλά θα περιορίσει τις ενέργειές του μονάχα απέναντι σε πλοία ισραηλινών συμφερόντων.

Καταλήγοντας, σήμερα η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι ακριβώς το ίδιο καλά εφοδιασμένη όπως ήταν την Παρασκευή. Δεν συνέβη τίποτα που να κόψει παραγωγή, οδούς μεταφοράς ή να απειλήσει άμεσα την ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η λογική λέει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα αυξηθεί πρόσκαιρα, αλλά εάν επικρατήσει η ψυχραιμία και τα πράγματα δεν κλιμακωθούν άλλο, τότε οι τιμές μάλλον θα επιστρέψουν εκεί που βρίσκονταν προηγουμένως. Άλλωστε, στο ίδιο το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ο γενικός δείκτης και οι μετοχές των τοπικών πετρελαϊκών είχαν μικρή μονάχα πτώση την Κυριακή.

Το κακό είναι ότι μακροπρόθεσμα η αγορά πετρελαίου έχει πλέον ένα πρόσθετο γεωπολιτικό premium που δεν είχε προηγουμένως, και αυτό συνιστά κακό μαντάτο για τους απανταχού καταναλωτές.

Οι εστίες έντασης πολλαπλασιάζονται διαρκώς και ως εκ τούτου η αγορά θα αντιδρά πιο έντονα στην παραμικρή εξέλιξη.