Η ώρα των αποφάσεων για το διαζύγιο της Helleniq Energy με την Edison πλησιάζει, με τις δύο πλευρές να έχουν ξεκινήσει τις αποτιμήσεις, προκειμένου να υποβάλουν ο καθένας τη δική του προσφορά.
Το τέλος της 15χρονης κοινής τους πορείας μέσω της Elpedison θεωρείται δεδομένο, σημείο σύγκλισης δεν υπάρχει και αυτό που μένει να φανεί είναι τι θα προσφέρει ο κάθε μέτοχος για να αγοράσει το μερίδιο 50% του άλλου.
Ενόψει των αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας, στελέχη της Edison θα βρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα στην Αθήνα για ένα νέο γύρο επαφών με τον ελληνικό όμιλο, έναν από τους πολλούς που έχουν προηγηθεί μέχρι τώρα, όπως αυτός παλαιότερα στο Μιλάνο.
Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, παρά τις συχνές μέχρι τώρα επαφές σε επίπεδο στελεχών, συνάντηση μεταξύ των δύο CEO, του Ανδρέα Σιάμισιη και του Νίκολα Μόντι, δεν έχει ακόμη γίνει.
Από το πόσα κεφάλαια είναι διατεθειμένος να προσφέρει η κάθε πλευρά θα κριθεί και ποιος θα πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της εταιρείας, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 316.000 πελατών στη λιανική και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 820 MW.
Άποψη για το θέμα πρέπει να εκφέρει και το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο συμμετέχει με 31,18% στην Helleniq Energy, έχει επομένως λόγο στις εξελίξεις. Σημειωτέον ότι το 40,41% ελέγχεται από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings, όπως διαμορφώθηκε η μετοχική σύνθεση μετά και το τελευταίο placement 11%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ελληνικός όμιλος διύλισης θα επιδιώξει την πλήρη απόκτηση της Elpedison από τους Ιταλούς και την ενδεχόμενη πώλησή της σε άλλο επιχειρηματικό όμιλο με τα σενάρια να εστιάζουν στην Mytilineos.
Αρκετοί συνδέουν τα παραπάνω και με το γεγονός ότι κατά τη παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Αν. Σιάμισιης, παρ’ ότι μίλησε εκτενώς για το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ των διυλιστηρίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, δεν έκανε καμία αναφορά στην Elpedison.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες θέλουν την Helleniq Energy να επιδιώκει τη πλήρη απόκτηση της Elpedison, χωρίς να είναι βέβαιο αν ο στόχος είναι να την κρατήσει ή όχι.
Οι μεν Ιταλοί είναι καιρό τώρα της άποψης ότι η Elpedison χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις για να σταθεί με αξιώσεις στον ανταγωνισμό. Είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το μερίδιο του σημερινού τους εταίρου, όπως λένε πηγές της ιταλικής εταιρείας, να παραμείνουν στην ελληνική αγορά και να προβούν σε επενδύσεις. Η Ελλάδα παραμένει στο πεδίο της δράσης τους και για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν την εξαγορά της Elpedison.
Διχογνωμία για τις επενδύσεις
Οι επενδυτικές αποφάσεις για το μέλλον της Elpedison ήταν και το μήλον της έριδος που προκάλεσε τις πρώτες ρωγμές στη σχέση των δύο εταίρων. Την απόφαση για οριστική λήξη της συνεργασίας πυροδοτήσαν οι διαφωνίες ως προς το πως πρέπει να αναπτυχθεί η εταιρεία, με την Edison να θεωρεί ότι έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη, καθώς και να έχει ενεργοποιηθεί η άδεια για το FSRU στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου.
Τα δύο αυτά επενδυτικά σχέδια φαίνεται να έφεραν απέναντι την Edison με την Helleniq Energy, η οποία κρατά καιρό τώρα στάση αναμονής ως προς τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων της Elpedison. Αντίθετα οι Ιταλοί έχουν κάνει σαφή την αντίθεσή τους στη στρατηγική του ελληνικού ομίλου, θεωρώντας ότι χωρίς επένδυση σε μια νέα θερμική μονάδα, όπως ακριβώς κάνουν οι Mytilineos και ΤΕΡΝΑ, η καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία θα μείνει πίσω στον ανταγωνισμό.
Τα πάντα θα κριθούν από τα νούμερα που θα προτείνουν οι δύο πλευρές, χωρίς να είναι σαφές αν οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή την αναλυτική κατάθεση προσφορών. Σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν στη χρηματιστηριακή και ενεργειακή αγορά, θέλουν την Mytilineos να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Elpedison, καθώς έτσι θα ενισχύσει κατακόρυφα το μερίδιό του ομίλου στη λιανική. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος είχε θέσει ως στόχο η θυγατρική Protergia να φτάσει να έχει έως το 2026 μερίδιο 30% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η Elpedison, σήμερα κατέχει μερίδιο της τάξης του 6% και η Protergia 15,08%.