Η προσέγγιση της χώρας για φυγή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ υπήρξε μονοδιάστατη στο παρελθόν και είναι θετικό που πλέον χαρακτηρίζεται από περισσότερο ρεαλισμό, δήλωσε σήμερα στο φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENIQ Energy, Ανδρέας Σιάμισιης.
Όπως τόνισε σχετικά, η μετάβαση είναι παρεξηγημένο θέμα. "Πρόκειται για μια συνεχή κατάσταση, όχι κάτι στατικό. Είχαμε έντονη πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής και άλλων διεθνών παραγόντων, αλλά ακολουθήθηκε μια μονοδιάστατη προσέγγιση για φυγή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ. Δεν διαφωνεί κανείς ότι είναι σωστό, όμως ενδιάμεσα υπάρχει το πετρέλαιο και το αέριο".
Η μετάβαση είναι μονόδρομος και θα γίνει, υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης. "Αυτό που εμείς έχουμε θέσει σαν αμφισβήτηση δεν είναι η κατεύθυνση, αλλά το πόσο ρεαλιστικό είναι το σχέδιο. Η ενέργεια είναι πολυδιάστατο πράγμα που εμπεριέχει το κόστος, το περιβάλλον και την ασφάλεια εφοδιασμού. Οι πρόσφατες εξελίξεις προσέδωσαν ρεαλισμό στη μετάβαση".
Όπως σημείωσε, τον τελευταίο μήνα υπήρξαν 25-30% περικοπές στις ΑΠΕ, άρα τεχνικά το σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο. Για αυτό και ο όμιλος HELLENIQ Energy προσαρμόζει τη στρατηγική του για να είναι μέρος της λύσης στα επόμενα 20-30 χρόνια.
Μιλώντας για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι ακούγονται πολλά σχετικά με το θέμα, αλλά είναι μια διαδικασία μεγάλη σε χρονικό ορίζοντα. "Για πρώτη φορά σαν εταιρεία έχουμε προσπαθήσει να την κάνουμε όσο πιο μεθοδικά μπορούμε. Αφήσαμε πίσω πάνω από τις μισές περιοχές και εστιάσαμε σε δύο μεγάλες ζώνες. Έχουμε ολοκληρώσει τα σεισμικά και τα επεξεργαζόμαστε. Είμαστε περίπου στους 12-18 μήνες από την απόφαση για ερευνητική γεώτρηση. Χρειάζονται σίγουρα πιο χαμηλοί τόνοι στο δημόσιο διάλογο".
Παράλληλα, ο όμιλος στοχεύει σε μια μελλοντική πορεία που καθιστά τους υδρογονάνθρακες πιο καθαρούς, καθώς και είσοδο σε νέες τεχνολογίες σαν το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα.
Στη διΰλιση έχει στραφεί σε τρεις άξονες: Ο ένας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι καλύτερες δομές και διαδικασίες. Επίσης, υπάρχει η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με CCS, το οποίο ο κ. Σιάμισιης το θεωρεί δύσκολο εγχείρημα για τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Τέλος, ο όμιλος σχεδιάζει μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη με ένα κόμβο που θα συνδυάζει φωτοβολταϊκά 600 MW, αποθήκευση, παραγωγή υδρογόνου και αμμωνίας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ.