Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας για να είμαστε μέρος της λύσης

Την ικανοποίησή του για την «στροφή προς το ρεαλισμό» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά την πράσινη μετάβαση, εκφράζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στο World Energy News.

Θεωρεί ότι οι υδρογονάνθρακες θα αποτελέσουν μέρος της λύσης για τα επόμενα 20-30 χρόνια και δηλώνει ότι οι νεότερες εξελίξεις, όπως προέκυψαν από τη Σύνοδο COP28, επιτρέπουν στη HELLENiQ ENERGY να έχει μεγαλύτερη «ορατότητα», ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού της κύριας δραστηριότητάς της που είναι η διύλιση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.

Υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της πράσινης μετάβασης και της οικονομικής δραστηριότητας και χαρακτηρίζει ως μεγάλο μειονέκτημα για την Ευρώπη να «παλεύει μόνη της», ειδικά όταν οι μεγάλοι παγκόσμιοι ρυπαντές δεν δεσμεύονται σε αντίστοιχους, υπέρμετρα φιλόδοξους στόχους.

Πάντως, σημειώνει ότι η HELLENiQ ENERGY προσαρμόζει τη στρατηγική της για να είναι μέρος της λύσης τα επόμενα χρόνια στην πορεία για την κλιματική ουδετερότητα, υπενθυμίζοντας και το στόχο για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW το 2030. Μάλιστα, προαναγγέλλει νέες πρωτοβουλίες στον τομέα των ΑΠΕ σε χώρες του εξωτερικού και επιπλέον στροφή της προσοχής του ομίλου στα υπεράκτια αιολικά.

Σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων, ξεκαθαρίζει ότι βρισκόμαστε 12 έως 18 μήνες μακριά από τη λήψη απόφασης για γεώτρηση και αυτή απέχει κάποιους επιπλέον μήνες από την απόφαση για εκμετάλλευση. «Ό,τι ακούγεται για γεωτρύπανα που θα πιάσουν δουλειά σύντομα, πρέπει να το βάλουμε σε πιο συντηρητικό πλαίσιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ότι αφορά τα σενάρια για νέο placement το επόμενο διάστημα, επαναλαμβάνει την πάγια τοποθέτησή του ότι είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τους βασικούς μετόχους. Σημειώνει πάντως, ότι η προηγούμενη συναλλαγή αύξησε την ελεύθερη διασπορά και βελτίωσε τη ρευστότητα και τη συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής, ξεκλειδώνοντας σημαντικές υπεραξίες. «Για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες σημαντικές επενδύσεις, απαιτείται και μια καλύτερη πρόσβαση στη μετοχή», καταλήγει.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατούν πιο «ρεαλιστικά» σενάρια αναφορικά με τους φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Ποιά είναι η εκτίμησή σας για αυτές τις εξελίξεις;

Αυτή η «στροφή στον ρεαλισμό» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είναι σημαντική. Ιδιαίτερα για την εγχώρια βιομηχανία διύλισης που χρειάζεται καθαρά «σήματα» για το μέλλον της, καθώς βασίζεται σε επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Ακόμη και οι πιο συγκρατημένες προβλέψεις αναφέρουν ότι, τα επόμενα 20 με 30 χρόνια το 40 – 50% των ενεργειακών αναγκών θα εξακολουθούν να καλύπτονται από υδρογονάνθρακες. Τα υγρά καύσιμα παραμένουν απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση και μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται χάρη σε τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών, αλλά και ως «μεταβατικά καύσιμα».

Πλέον, γίνεται αντιληπτό πως οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μέρος της λύσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ενεργειακής αλυσίδας αξίας. Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο COP28 για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι. Στα συμπεράσματα της Συνόδου δεν υπήρξε ρητή αναφορά σε κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ενώ διατυπώθηκε για πρώτη φορά τόσο καθαρά ότι οι ακραίες μη-εφαρμόσιμες λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, λειτουργούν αρνητικά όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς αποτρέπουν επενδύσεις βελτίωσης στους υφιστάμενους κλάδους ενέργειας που θα είχαν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ επηρεάζουν αρνητικά τόσο το κόστος ενέργειας όσο και την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Οι νεότερες εξελίξεις επιτρέπουν και στον Όμιλό μας να έχει μεγαλύτερη «ορατότητα» για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού της κύριας δραστηριότητάς του, οι οποίες θα μειώσουν και τις εκπομπές του.


Άρα, να αναμένουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα καθυστερήσει;

Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος και θα γίνει. Η σταδιακή στροφή σε μια οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα παραμένει η μοναδική κατεύθυνση για ένα βιώσιμο μέλλον, που θα διασφαλίσει ενεργειακά την Ευρώπη και θα την κάνει λιγότερη ευάλωτη στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ξέρετε, ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι η ΕΕ φαίνεται να παλεύει μόνη της. Οι άλλες χώρες - ανάμεσά τους και τα κράτη που αποτελούν τους μεγάλους παγκόσμιους «ρυπαντές» - δεν δεσμεύονται σε αντίστοιχους, υπέρμετρα φιλόδοξους στόχους.

Αυτό που αμφισβητείται είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι το πλάνο, δηλαδή το πόσο γρήγορα μπορούμε να μεταβούμε στην πράσινη ενέργεια. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε μία μονοδιάστατη προσέγγιση, που ήταν να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα και να πάμε στην πράσινη ενέργεια. Στο ενδιάμεσο της διαδρομής, όμως, υπάρχουν τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο. Δεν μπορούμε να πάμε με ένα διακόπτη στις ανανεώσιμες πηγές.

Θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της πράσινης μετάβασης και της οικονομικής δραστηριότητας μέσα σε μια μεγάλη αγορά όπως είναι η Ευρώπη, η οποία διαφορετικά κινδυνεύει να ξεμείνει από βαριά βιομηχανία. Να αντιμετωπιστεί, σε κοινοτικό επίπεδο, ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα (Carbon leakage), δηλαδή της μεταφοράς παραγωγής εκτός Ευρώπης, σε γειτονικά κράτη με ηπιότερους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς.

Η ενέργεια είναι κάτι πολυδιάστατο. Εμπεριέχει το κόστος, το περιβάλλον και την ασφάλεια εφοδιασμού. Η ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, είναι κομβικής σημασίας στην πορεία για μια δίκαιη μετάβαση. Η HELLENiQ ENERGY προσαρμόζει τη στρατηγική της για να είναι μέρος της λύσης στα επόμενα 20-30 χρόνια.



Με αυτά τα δεδομένα αποκτά άλλη βαρύτητα και η προσπάθεια εντοπισμού Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Σε ποιό στάδιο βρισκόμαστε;

Η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων αποτελεί μια προοπτική που προσθέτει αξία στον Όμιλο. Έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας σε υπεράκτιες περιοχές. Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι αναλύσεις των σεισμικών ερευνών που έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα και οι οποίες ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες. Έτσι, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, που θα μας βοηθήσουν στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Τα επενδυτικά μας σχέδια θα τα προχωρήσουμε μόνο αν υπάρχει ισχυρή στήριξη και αν δούμε ότι πραγματικά είναι βιώσιμα. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως στις περιοχές που εμπλεκόμαστε είμαστε 12 έως 18 μήνες μακριά από την επόμενη φάση, που είναι η λήψη απόφασης για γεώτρηση και αυτή απέχει κάποιους επιπλέον μήνες από την απόφαση για εκμετάλλευση. Ό,τι ακούγεται για γεωτρύπανα που θα πιάσουν δουλειά σύντομα, πρέπει να το βάλουμε σε πιο συντηρητικό πλαίσιο.



Εκεί που είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της ΗΕLLENiQ ENERGY, είναι ο κλάδος των ΑΠΕ. Θα ανακοινώσετε άμεσα και άλλες επενδύσεις;

H θυγατρική μας εταιρεία, HELLENiQ Renewables, αποτελεί πράγματι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες κατά την τελευταία τριετία σε νέα έργα ΑΠΕ. Όταν το 2021 παρουσιαζόταν το «VISION 2025», είχαμε σε λειτουργία έργα ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος μόλις 27 MW. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 341 MW (241 MW Φωτοβολταϊκών και 100 MW Αιολικών πάρκων) σε λειτουργία στην Ελλάδα και άνω των 40 MW φωτοβολταϊκών στην Κύπρο.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ξεπερνά τα 4,3 GW. Παράλληλα, έχουμε θέσει στόχο για εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW το 2030. Στον στόχο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η δραστηριοποίηση στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπου έχουμε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την RWE. Στρέφουμε την προσοχή μας και στο εξωτερικό, με στόχο την περαιτέρω διεθνοποίησή μας. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Ωστόσο, θέλουμε να προχωράμε συγκρατημένα. Τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας υπήρξαν 25-30% περικοπές στις ΑΠΕ, άρα τεχνικά το σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο. Οι ανανεώσιμες πηγές

έχουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η αδειοδότηση και η εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου, ο τρόπος κατανομής του οποίου δεν μας αφήνει ιδιαίτερα εντυπωσιασμένους.


Βλέπουμε τη μετοχή της HELLENiQ ENERGY να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Πως απαντάτε στα σενάρια για νέο placement το επόμενο διάστημα;

To ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά τους βασικούς μετόχους. Πάντως, ήταν επιτυχής η πρόσφατη ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη διάθεση ποσοστού 11% του μετοχικού κεφαλαίου εκ μέρους των βασικών μετόχων, σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Αποτελεί και ένα τεκμήριο που δείχνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στην HELLENiQ ENERGY. Τόσο για τις πολύ θετικές επιδόσεις που καταγράφει, όσο και για τον στρατηγικό μετασχηματισμό που υλοποιεί και τις ευνοϊκές προοπτικές που έχει.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής υπάρχει ουσιαστική αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, ενώ βελτιώθηκε η ρευστότητα και η συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής, ξεκλειδώνοντας σημαντικές υπεραξίες. Εξάλλου, για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες σημαντικές επενδύσεις, απαιτείται και μια καλύτερη πρόσβαση στη μετοχή.


www.worldenergynews.gr