Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

«Δεν πουλάμε το μερίδιό μας στην Elpedison», δηλώνουν οι Ιταλοί - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση μετόχων της Δευτέρας μεταξύ των CFO της Helleniq Energy και της Edison

Στη φάση που μεσολαβεί προτού οι συζητήσεις πάρουν επίσημο χαρακτήρα και όπου η μία πλευρά ζυγίζει την άλλη πριν συγκεκριμενοποιήσει τις προθέσεις της και υποβάλει προσφορά για το 50% της Elpedison, βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα σε Helleniq Energy και Edison.


Η συνάντηση της Δευτέρας στην Αθήνα, όπως είχε αποκαλύψει το Energypress, μεταξύ μεγαλοστελεχών των δύο μετόχων, φαίνεται να επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το στάδιο, της βολιδοσκόπησης εκατέρωθεν.

Η πλευρά των Ιταλών εκπροσωπήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τον Chief Financial Officer της Edison, Ronan Lory, ο οποίος συνοδευόταν και από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, ενώ από την πλευρά της Helleniq Energy, παρέστη ο αντίστοιχος Group CFO, Βασίλης Τσάιτας. 

Το επίσημο αντικείμενο της συνάντησης, μια από τις περιοδικές που πραγματοποιούν για τη θυγατρική τους οι μέτοχοι, ήταν τρέχοντα εμπορικά θέματα της Elpedison, ωστόσο στο περιθώριο έγινε κουβέντα και για το επίμαχο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αμφότερες οι πλευρές επιμένουν ότι θέλουν ο καθένας το μερίδιο του άλλου, η πλήρης απόκτηση από έναν εκ των δύο είναι μονόδρομος και το διαζύγιο προεξοφλημένο, χωρίς πάντως η κουβέντα να μπαίνει σε νούμερα.

«Ηταν μια ακόμη συζήτηση ανιχνευτική των προθέσεων», όπως λέγεται χαρακτηριστικά για τη συνάντηση της Δευτέρας, στην οποία συμμετείχαν μόνο στελέχη των δύο μετόχων, όχι της Elpedison.

Καμία προς ώρας από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να έχει ανοίξει τα χαρτιά της ως προς το πόσα χρήματα είναι διατεθειμένη να προσφέρει για το μερίδιο της άλλης - προσφορά την οποία προφανώς θα ακολουθήσει μια αντιπροσφορά - προκειμένου να κριθεί και το σε ποιον θα καταλήξει ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας. Εκτιμήσεις της αγοράς αποτιμούν την αξία της Elpedison μεταξυ 400- 500 εκατ ευρω.

Eνα είναι βέβαιο. Το ξεκαθάρισμα μεταξύ των μετόχων έχει ακόμη δρόμο, όπως μεταφέρεται, και ο χρόνος επώασης μπορεί να αργήσει, αν και συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις, από ένα σημείο και μετά τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Απλώς ακόμη δεν φαίνεται να βρισκόμαστε εκεί.

«Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ελλάδα»

Η ιταλική πάντως πλευρά είναι κατηγορηματική ότι ενδιαφέρεται για την εταιρεία, δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα και ότι είναι πρόθυμη να προβεί σε επενδύσεις για να αναπτύξει την Elpedison.

«Δεν πουλάμε το μερίδιό μας στην Elpedison», φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος της Edison στη συνάντηση της Δευτέρας.

Και όπως μεταφέρεται με κάθε ευκαιρία από πηγές της ιταλικής πλευράς, «πρόθεση της Edison είναι να παραμείνει στην Ελλάδα, καθώς η ιταλική εταιρεία τη θεωρεί στρατηγικής σημασίας για την ίδια αγορά και είναι πρόθυμη να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις στην Elpedison για να γίνει ξανά ανταγωνιστική».

Αν και προφανώς τέτοιες δηλώσεις μπορεί να γίνονται στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, να επιχειρούν να μετρήσουν αντιδράσεις και να δημιουργήσουν κλίμα, εντούτοις έχουν τη σημασία τους.

Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι όταν έρθει η στιγμή, οι Ιταλοί θα υποβάλουν προσφορά στην Helleniq Energy για την εξαγορά του 50% της Elpedison. Αντίστοιχα, προσφορά για το άλλο 50% θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει πρώτη στην Edison, η ελληνική εταιρεία. Τις εξελίξεις παρακολουθεί διακριτικά και η κυβέρνηση, η οποία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ελέγχει ποσοστό 31,18% στην Helleniq Energy. 

Από τη πλευρά της Mytilineos, την οποία σενάρια που κυκλοφορούν στη χρηματιστηριακή και ενεργειακή αγορά, τη θέλουν να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Elpedison, καθώς έτσι θα ενισχύσει κατακόρυφα το μερίδιό του ομίλου στη λιανική, έχει αποφύγει κάθε σχολιασμό. 

Τα σενάρια είχε τροφοδοτήσει και η μετοχική εμπλοκή της Mytilineos στην Helleniq. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος είχε θέσει ως στόχο η θυγατρική Protergia να φτάσει να έχει έως το 2026 μερίδιο 30% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η Elpedison, σήμερα κατέχει μερίδιο της τάξης του 6% και η Protergia 15,08%.

Οι πολλές συμμετοχές και η ώρα της ΔΕΠΑ

Η διάσταση απόψεων του ομίλου διύλισης με τον επί 15 χρόνια Ιταλό εταίρο του, ξεκίνησε προ 2ετίας, όταν άνοιξε και η κουβέντα για την ανάγκη ανάπτυξης της εταιρείας. Τα σημεία τριβής ήταν η καθυστερήση για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη, η ενεργοποίηση της άδειας για το FSRU στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου, το αν και πότε θα γίνουν επενδύσεις σε μπαταρίες και γενικότερα οι επενδύσεις στην Elpedison.

Το αίτημα για το διαζύγιο γνωστοποιήθηκε με επιλογή της Helleniq Energy στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής η οποία συνδέεται και με τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου κατέχει το 35%.

Η τελευταία συμμετέχει σε πάρα πολλές υποδομές, όπως με ποσοστό 20% στην Gaztrade που ελέγχει το FSRU Αλεξανδρούπολης, με 29% στην υπό υλοποίηση νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής επίσης στην πρωτεύουσα του Νομού Εβρου, από κοινού με τη ΔΕΗ και τον όμιλο Κοπελούζου, ενώ δραστηριοποιείται στην αγορά πρμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με τη θυγατρική της «Φυσικό Αέριο».

Μένει να φανεί κατά πόσο, όντως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, όπως είχε πει πέρυσι ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, θα έχει κλείσει το θέμα με το 35% της ΔΕΠΑ.