Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Τι προβλέπει η νέα απόφαση του ΥΠΕΝ για το net metering σε ενεργειακές κοινότητες νησιών και την εκπροσώπηση από διαφορετικούς προμηθευτές

Τροποποιήθηκε η υπουργική απόφαση για το net metering, με την προσθήκη ρύθμισης που αφορά τις ενεργειακές κοινότητες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και τη δυνατότητα εκπροσώπησης από διαφορετικούς προμηθευτές.




Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο αναφέρει τα εξής:

Ειδικά στην περίπτωση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Ε.Κοιν. στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, δύναται η παροχή του σταθμού παραγωγής ή/και οι αντίστοιχες παροχές κατανάλωσης προς συμψηφισμό να εκπροσωπούνται από διαφορετικούς προμηθευτές. Στην περίπτωση αυτή, συνάπτονται Σ.Ε.Ε.Σ.Ε.Κ. μεταξύ της Ε.Κοιν. και του κατά περίπτωση προμηθευτή που εκπροσωπεί την παροχή του σταθμού ή/και παροχή/ές κατανάλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 16α της παρούσας, οι οποίες κοινοποιούνται αμελλητί μαζί με τα Προσαρτήματα στον Διαχειριστή ΜΔΝ τόσο κατά τη σύναψη αλλά και σε κάθε τροποποίησή τους.

Ο Διαχειριστής ΜΔΝ παρέχει στην Ε.Κοιν. τα πιστοποιημένα μετρητικά δεδομένα της εγχυθείσας στο δίκτυο και της απορροφηθείσας από το δίκτυο ενέργειας από τον σταθμό.

Η Ε.Κοιν., προκειμένου να προχωρήσει στον επιμερισμό της ενέργειας στους προμηθευτές αιτείται από τον Διαχειριστή ΜΔΝ επιβεβαίωση ως προς το πρόσωπο του προμηθευτή που εκπροσωπεί κάθε παροχή κατανάλωσης προς συμψηφισμό, ο οποίος υποχρεούται να απαντήσει εντός πέντε (5) ημερών από το αίτημα της Ε.Κοιν

Η Ε.Κοιν. επιμερίζει τη διαφορά μεταξύ της εγχυθείσας και της απορροφηθείσας ενέργειας του σταθμού παραγωγής στους προμηθευτές και ενημερώνει κάθε προμηθευτή σχετικά με την ενέργεια που αντιστοιχεί σε κάθε κατανάλωση που εκπροσωπεί, ώστε να προβεί στον συμψηφισμό στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας που εκδίδει. Η Ε.Κοιν. κοινοποιεί τα ανωτέρω στοιχεία στον Διαχειριστή ΜΔΝ, προκειμένου ο Διαχειριστής ΜΔΝ να ελέγχει την ορθότητά τους. Στον ως άνω έλεγχο προβαίνει ο Διαχειριστής ΜΔΝ ανά τακτά χρονικά διαστήματα που δεν υπερβαίνουν τους έξι (6) μήνες σε κάθε περίπτωση, καθώς επίσης τηρεί σχετικό αρχείο, με τα κατόπιν του ελέγχου στοιχεία, προσβάσιμο από τους προμηθευτές και τις Ε.Κοιν. κατόπιν αιτήματός τους

Σε περίπτωση απένταξης παροχής κατανάλωσης από τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, εάν ο προμηθευτής διαπιστώσει ότι υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας που δεν έχει συμψηφισθεί, ενημερώνει σχετικά την Ε.Κοιν. και η Ε.Κοιν. αθροίζει την ενέργεια αυτή στην εγχυθείσα ενέργεια του επόμενου κύκλου καταμέτρησης του σταθμού παραγωγής, αφού αναχθεί στο επίπεδο τάσης της εγχυθείσας ενέργειας με το αντίστροφο του ισχύοντος Συντελεστή Αναγωγής του άρθρου 7 της παρούσας

Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή της παροχής κατανάλωσης, εάν ο προγενέστερος προμηθευτής διαπιστώσει ότι υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας που δεν έχει συμψηφισθεί, ενημερώνει σχετικά την Ε.Κοιν. και η Ε.Κοιν. αθροίζει την ενέργεια αυτή στην επιμερισθείσα ενέργεια που αντιστοιχεί στην παροχή κατανάλωσης, υπό τον νέο προμηθευτή, κατά τον επόμενο κύκλο καταμέτρησης του σταθμού παραγωγής.

Στην περίπτωση συμψηφισμού απορροφηθείσας και εγχυθείσας ενέργειας που αντιστοιχούν σε παροχές διαφορετικών επιπέδων τάσης, κατά τον επιμερισμό της εγχυθείσας ενέργειας σε κάθε προς συμψηφισμό παροχή, η Ε.Κοιν., κατόπιν κοινοποίησης του Συντελεστή Αναγωγής από τον Διαχειριστή ΜΔΝ, προβαίνει στην αναγωγή της επιμερισθείσας ενέργειας στο επίπεδο τάσης της παροχής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας.

Στην περίπτωση που η εγκατάσταση κατανάλωσης κάποιου μέλους της Ε.Κοιν. αλλάξει προμηθευτή και ο νέος προμηθευτής έχει ήδη συνάψει Σ.Ε.Ε.Σ.Ε.Κ. με την Ε.Κοιν., τότε το μέλος της Ε.Κοιν. οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Ε.Κοιν. για την αλλαγή, ώστε αυτή να τροποποιήσει τα προσαρτήματα των Σ.Ε.Ε.Σ.Ε.Κ. που έχει συνάψει με τον παλιό και τον νέο προμηθευτή.

Σε περίπτωση που η εγκατάσταση παραγωγής ή κάποια εγκατάσταση κατανάλωσης αλλάξει προμηθευτή και ο νέος προμηθευτής δεν έχει συνάψει Σ.Ε.Ε.Σ.Ε.Κ. με την Ε.Κοιν., τότε συνάπτεται νέα Σ.Ε.Ε.Σ.Ε.Κ μεταξύ της Ε.Κοιν. και του νέου προμηθευτή για το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι την συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών από την ενεργοποίησή του σταθμού παραγωγής.

Η Ε.Κοιν. δύναται να συνάπτει σύμβαση με τον Διαχειριστή ΜΔΝ, προκειμένου να προβαίνει αυτός αντ’ αυτής και για λογαριασμό της στις αναγκαίες ενέργειες που αφορούν στον επιμερισμό της ηλεκτρικής ενέργειας στους προμηθευτές. Στα πλαίσια της ανωτέρω σύμβασης, ο Διαχειριστής ΜΔΝ αναλαμβάνει εις ολόκληρον ευθύνη από κοινού με την Ε.Κοιν. απέναντι στον κατά περίπτωση προμηθευτή δυνάμει της Σ.Ε.Ε.Σ.Ε.Κ. αναφορικά με οποιεσδήποτε πλημμέλειες κατά τον εν λόγω επιμερισμό. Στη σύμβαση αυτή δύναται να προβλέπεται αποζημίωση του Διαχειριστή ΜΔΝ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει ετησίως τα τρία ευρώ (3 €) ανά παροχή κατανάλωσης και συνολικά τα χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500€). Ειδικότερα, σε περίπτωση που η Ε.Κοιν. προτείνει στον Διαχειριστή ΜΔΝ τη σύναψη της προπεριγραφόμενης σύμβασης, και εφόσον πληροί σωρευτικά τα εξής κριτήρια: (α) αποτελείται από τριάντα (30) και άνω μέλη, και (β) δηλώνει διαχειριστική αδυναμία να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες ως προς τον επιμερισμό της ηλεκτρικής ενέργειας στους προμηθευτές, ο Διαχειριστής ΜΔΝ και η Ε.Κοιν συνάπτουν την ανωτέρω Σύμβαση.