Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Ιράκ: Στα 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα οι εξαγωγές πετρελαίου

Το Ιράκ δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του θα παραμείνουν σταθερές αυτόν τον μήνα και θα αυξηθούν ελαφρώς τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.




Οι εξαγωγές αργού θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο από κοιτάσματα που ελέγχονται από την κεντρική κυβέρνηση, δήλωσε ο Αλί Νιζάρ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας εμπορίας Somo, σε δημοσιογράφους την Κυριακή στη Βαγδάτη. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 3,3 εκατ. τον επόμενο μήνα, είπε.

Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τις εξαγωγές από την ημιαυτόνομη βόρεια περιοχή του Κουρδιστάν, η κυβέρνηση της οποίας εξάγει περίπου 340.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Βαγδάτη και οι Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα ενός αγωγού που μεταφέρει ιρακινό αργό στο τουρκικό λιμάνι του Ceyhan δεν θα είχε αντίκτυπο στις εξαγωγές της χώρας.

Τα διυλιστήρια πλήττονται

Το Ιράκ παρακολουθεί προσεκτικά τις αγορές πετρελαίου και η αύξηση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να πλήττει τα διυλιστήρια που αγοράζουν ιρακινό πετρέλαιο, δήλωσε ο Νιζάρ. Ο ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, είπε.

Η ομάδα των 23 χωρών, στην οποία το Ιράκ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αυξάνει την παραγωγή μετά τη διενέργεια σημαντικών περικοπών το 2020, αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Η χαλάρωση των περιορισμών γίνεται με αύξηση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα, αν και πολλά μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ να μην μπορεί να φτάσει τους στόχους του.

Αυτό συνέβαλε στην άνοδο του αργού κατά περίπου 13% φέτος σε πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι. Όλο και περισσότεροι αναλυτές λένε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, επιδεινώνοντας ενδεχομένως την άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού και εμποδίζοντας την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.