Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Το 2022 είναι η χρονιά που ο πανικός για την παραγωγή πετρελαίου θα ξεπεράσει τους φόβους για τη ζήτηση

Αν οι παραγωγοί πετρελαίου ήλπιζαν σε ένα ήσυχο 2022, ίσως απογοητευτούν. Υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές σχολές σκέψεις που αναδύονται όσον αφορά τη μορφή που θα λάβει η αγορά πετρελαίου φέτος. Ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν είναι ότι δεν θα είναι ήρεμη.




Οι "αρκούδες" προβλέπουν την προσφορά να ξεπερνά τη ζήτηση, με αυξημένα αποθέματα και τον ΟΠΕΚ+ πιθανώς να αναγκάζεται να αναλογιστεί ακόμη ένα γύρο περικοπών παραγωγής. Οι "ταύροι" επικεντρώνονται στα χαμηλά αποθέματα, στην συρρικνούμενη υπερβάλουσα παραγωγική δυνατότητα εν μέσω έλλειψης επενδύσεων, καθώς και την προοπτική τριψήφιων τιμών πριν το τέλος του 2022. Εκτός αν η ανάπτυξη της ζήτησης επιβραδυνθεί δραματικά, το δεύτερο επιχείρημα ακούγεται πιο πειστικό.

Η ανάλυση που παρουσιάστηκε στον ΟΠΕΚ πριν την τελευταία του σύνοδο έδειξε άνοδο στα παγκόσμια αποθεματικά σε όλη τη φετινή χρονιά, ακυρώνοντας επί της ουσίας όλες τις εκροές που σημειώθηκαν το 2021.

Η άνοδος δεν βασίζεται σε μια απαισιόδοξη άποψη για την πετρελαϊκή ζήτηση. Κάθε άλλο. Στο βασικό σενάριο, προβλέπουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας και θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 101 εκατ. βαρέλια το 2022, ξεπερνώντας τα 103 βαρέλια ως το Δεκέμβριο.

Υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες σχετικά με τη ζήτηση εν μέσω της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά οι ενδείξεις από τον τελευταίο μήνα υποδεικνύουν ότι αν και είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, δεν οδηγεί σε αυξημένες νοσηλείες, ιδίως στους εμβολιασμένους. Στην εβδομάδα ως τις 29 Δεκεμβρίου, το 74% των μολυσμένων με Όμικρον στην Αγγλία δεν είχαν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου, ανάμεσά τους και 25% που ήταν εντελώς ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με την BMJ.

Ορισμένες χώρες αρχίζουν ήδη να άρουν τους περιορισμούς που είχαν τεθεί το Δεκέμβριο, ενισχύοντας την πιθανότητα περισσότερων πτήσεων και ισχυρής πετρελαϊκής ζήτησης στους επόμενους μήνες.

Η πιθανότητα για μια αδύναμη πετρελαϊκή αγορά πηγάζει από την άφθονη προμήθεια, που ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 104 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως τα τέλη του έτους. Όπως έχω υποδείξει και στο παρελθόν, όμως, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε αυτή την πρόβλεψη διότι υποθέτει ότι τα 19 μέλη του ΟΠΕΚ+ που έχουν στόχους παραγωγής θα φτάσουν πράγματι σε αυτά τα επίπεδα. Όμως δεν το πράττουν και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν.

Το Δεκέμβριο το καρτέλ παρήγαγε 625.000 βαρέλια/ημέρα λιγότερα από το συλλογικό του στόχο. Πρόκειται για ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το έλλειμμα των 655.000 βαρελιών του Νοεμβρίου, αλλά είναι ο έβδομος συνεχής μήνας που το καρτέλ δεν πέτυχε το στόχο.

Το κενό αυτό δεν πρόκειται να καλυφθεί σύντομα. Μάλιστα, το έλλειμμα δεν πρόκειται ποτέ να αναπληρωθεί εκτός αν τα μέλη με υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα επιτραπεί να καλύψουν τα κενά των υπολοίπων μελών. Κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο. Το έλλειμμα μόνο μεγαλύτερο θα γίνει καθώς ο στόχος συνεχίζει να αυξάνεται κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα κάθε μήνα, όπως υποθέτει και η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο φοβόσασταν ή ελπίζατε, αναλόγως της προτίμησής σας.

Και όπως ισχυρίζονται οι "ταύροι", τα αποθεματικά είναι ήδη χαμηλά. Τα εμπορικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν στα 174 εκατ. βαρέλια ή 6% χαμηλότερα από το μέσο όρο των ετών 2015-2019 στα τέλη Οκτωβρίου, τον τελευταίο μήνα με διαθέσιμα στοιχεία.

Ενώ η αυξανόμενη παραγωγή του ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να καλύψει αυτό το κενό, παράλληλα θα διαβρώσει την υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα του πλανήτη να καλύψει απροσδόκητες διαταραχές της προσφοράς. Και αυτές οι διαταραχές εμφανίζονται ήδη.

Η Λιβύη, που διατήρησε όλο το 2021 επιτυχώς ένα επίπεδο παραγωγής πάνω από το 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, πλήγηκε από το κλείσιμο του αγωγού που συνδέει τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή εξαιτίας των ανθρώπων που υποτίθεται ότι τον φρουρούσαν και χρειάζονταν επείγουσες εργασίες επιδιόρθωσης σε μια από τις γραμμές που εξυπηρτεούν το μεγαλύτερο τερματικό εξαγωγών της χώρας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σύντομα, αλλά η παραγωγή της χώρας παραμένει πάνω από 25% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Ενώ τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ μπορούν να παράγουν πάνω από τα επίπεδα βάσης με τα οποία προσμετρώνται οι μειώσεις παραγωγής τους, είναι μάλλον τα μόνα μέλη του ΟΠΕΚ+ που μπορούν να το πράξουν.

Μέχρι να επανέλθουν όλες οι περικοπές παραγωγής - πράγμα που αναμένεται ως το Σεπτέμβριο - μόνο αυτές οι τρεις χώρες θα διαθέτουν ολόκληρη την υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα του πλανήτη και ίσως αυτή να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα ή το 2,5% της παγκόσμιας ζήτησης. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό περιθώριο ιστορικά μιλώντας που θα τροφοδοτήσει τις προβλέψεις των "ταύρων".

(του Τζούλιαν Λι, Bloomberg)