Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕ ΒΕΕ

Συνάδελφισσες-οι

Τις Προηγούμενες ημέρες διαβάσαμε έκπληκτοι την ανακοίνωση της Διοίκησης των ΕΛΠΕ καθώς και την ενημέρωση από τις εργολαβικές εταιρείες ότι θα πρέπει να επιστρέψουν οι συνάδελφοι μας στις θέσεις τους γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα δικαιολογηθεί η απουσία τους και δεν θα πληρωθούν.

 






Η κυβερνητική απόφαση περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους και δεν κάνει διαχωρισμό.

Να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι μας στα διυλιστήρια εργάζονται 365 ημέρες τον χρόνο και δεν έχουν δείξει ουδέποτε ότι θα εγκαταλείψουν την εργασία τους.

Παρόλο που ο ερχομός της Κακοκαιρίας «Ελπίδα» ήταν γνωστός εδώ και αρκετές ημέρες, δεν υπήρχε καμιά μέριμνα.

 

Την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 καθυστέρησε πολύ να γίνει ενημέρωση των συναδέλφων μας για να αποχωρήσουν από την εργασία τους και αναγκάστηκαν αρκετοί συνάδελφοι μας να αποχωρήσουν από μόνοι τους και φυσικά πολύ καλά έπραξαν γιατί είδαμε τι αντιμετώπισαν πολλοί συνάνθρωποι μας στο οδικό δίκτυο.

 

Τις ημέρες των ακραίων καιρικών φαινομένων όσοι μπορούσαν ήταν παρόντες με εξουθενωτικά ωράρια και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας έδειξαν τον επαγγελματισμό τους.

 

Μην ξεχνάμε ότι οι συνάδελφοι μας χθές έδωσαν μεγάλο αγώνα με κίνδυνο την ζωή τους για το συμβάν στις εγκαταστάσεις των ΒΕΕ

 

Σε περίοδο COVID-19 όπου έχουμε πολλά κρούσματα με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να απουσιάζουν από την εργασία τους, δεν έχουν γίνει προσλήψεις για να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας και να μην χρειάζεται να κάνουν καθημερινά εξαντλητικά ωράρια οι συνάδελφοι μας.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Νομοθεσία οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στις Γενικές Αργίες στις 25-26 Ιανουαρίου 2022 τα εξής: 

• Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας. 

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

• α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2 συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν τα ακόλουθα:

• β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

·       Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους θα πληρωθούν κανονικά.

·       Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

·       Επιπλέον το υπουργείο εργασία απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.

Ζητάμε άμεσα από την Διοίκηση των ΕΛΠΕ να προχωρήσει η διαδικασία των προσλήψεων  συναδέλφων μας που καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια ΠΑΓΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ στα ΕΛΠΕ και είναι πολύ έμπειροι-ες.

 

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους μας που ξεπέρασαν τον εαυτό τους δουλεύοντας νυχθημερόν κάτω από αντίξοες συνθήκες όλες αυτές τις ημέρες.