Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Gazprom: Μην περιμένετε ποσότητες μέσω του Nord Stream 2 φέτος - Προειδοποίηση του GIE για τα αποθέματα στην Ευρώπη

Κατά 15,8% αύξησε η ρωσική Gazprom τις ποσότητες αερίου που εξάγει στην Ελλάδα κατά το διάστημα Ιανουάριου-Αυγούστου 2021, όπως ανακοίνωσε χθες.




Ταυτόχρονα, οι ποσότητες προς Τουρκία είχαν άνοδο 173%, προς Γερμανία 39,3%, προς Ιταλία 15%, προς Ρουμανία 344%, προς Σερβία 124% και προς Βουλγαρία 50,9%.

Συνολικά οι εξαγωγές της Gazprom προς τρίτες χώρες βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περίοδο στα 131 δις. κ.μ..

Παρόλα αυτά, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί και η Gazprom δεν φαίνεται να ικανοποιεί το αίτημα των Ευρωπαίων πελατών της για περισσότερο αέριο. Ταυτόχρονα, χθες η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει σημαντικές ποσότητες μέσω του νέου αγωγού Nord Stream 2 φέτος, γεγονός που εκτόξευσε την τιμή του ευρωπαϊκού αερίου πάνω από τα 52 ευρώ για το συμβόλαιο TTF.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο σύνολο του 2021 η Gazprom αναμένει ότι οι εξαγωγές προς την Ευρώπη θα είναι μόλις κατά 6 δις. κ.μ. υψηλότερες από το 2020 με 183 δις. κ.μ.

Στελέχη της Gazprom δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν περίμενε μια τόσο έντονη αύξηση της ζήτησης στην Ε.Ε. φέτος και λόγω ειλημμένων συμβολαίων δεν μπορεί να ανακατευθύνει μεγάλες ποσότητες προς τον αγωγό Nord Stream 2.

Καμπανάκι από Gas Infrastructure Europe για τα αποθέματα

Με αφορμή τα μειωμένα αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου σε σύγκριση με πέρυσι, ο σύνδεσμος Gas Infrastructure Europe ανέφερε ότι πέρυσι η περίοδος που άρχισε η άντληση αποθεμάτων ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου. Αν οι τωρινοί ρυθμοί αναπλήρωσης συνεχιστούν, τότε αναμένεται να υπάρχουν 78 δις. κ.μ. στις αποθήκες μέχρι τότε. Αυτό σημαίνει ότι το 25% από τα 66,2 δις. κ.μ. αερίου που αντλήθηκαν τον περσινό χειμώνα θα παραμείνουν ανεπλήρωτα.

Επίσης, ανησυχητικό είναι ότι με τον τωρινό ρυθμό οι αποθήκες της Ουκρανίας αναμένεται να περιέχουν 30% (8 δις. κ.μ.) λιγότερο αέριο στις 12 Οκτωβρίου σε σχέση με πέρυσι.