Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς σημειώνεται η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας.
Όπως αναφέρει η FT, το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε 40% φέτος, ενώ ο χαλκός, το παλλάδιο και η ξυλεία έφτασαν σε ιστορικά υψηλά. Βασικά γεωργικά εμπορεύματα, όπως τα σιτηρά, οι ελαιούχοι σπόροι, η ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά επίσης ανέβηκαν και μαζί τους και οι τιμές των σχετικών funds στα χρηματιστήρια.
Ένα παράδειγμα είναι το Enhanced Commodities Ucits ETF της WisdomTree, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, το οποίο απέφερε επιστροφή 27,2% φέτος μέχρι τον Ιούλιο.
Παρά, όμως, αυτά τα κέρδη, οι επενδυτές που επωφελήθηκαν από τις ανατιμήσεις καλούνται τώρα να διαπιστώσουν αν πρόκειται για μια επάνοδο από τα περσινά χαμηλά ή αν οι αγορές εμπορευμάτων εισήλθαν σε ένα νέο "υπερκύκλο" όπου οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά για χρόνια.
Το φαινόμενο αυτό συνόδευσε την ανάδειξη των ΗΠΑ ως μεγάλη δύναμη στη δεκαετία του 1880 και πιο πρόσφατα στις αρχές του 2000 στην περίπτωση της Κίνας.
Οι υπέρμαχοι του υπερκύκλου παρατηρούν ότι χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις επειγόντως προκειμένου να απανθρακοποιηθούν οι βιομηχανικές κοινωνίες προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.
Η κατασκευή των υποδομών για την απανθρακοποίηση των ενεργειακών προμηθειών θα στηρίξει τη ζήτηση για χαλκό, κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο. Ταυτόχρονα, οι προμήθειες γεωργικών προϊόντων από υφιστάμενες πηγές θα αντιμετωπίσει ολοένα και περισσότερο την απειλή της κλιματικής αλλαγής και του αυξανόμενου πληθυσμού.
Τα funds και τα προϊόντα που ακολουθούν τις τιμές βασικών εμπορευμάτων παρέχουν μια όλο και πιο δημοφιλή οδό για θεσμικούς και λιανικούς επενδυτές και από τις δύο πλευρές της συζήτησης ώστε να κάνουν πράξη το ένστικτό τους.
Τα επενδεδυμένα κεφάλαια σε ETP trackers έφτασαν τα 226,5 δις. δολάρια στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τη βρετανική ETFGI.
Τα ευρεία ETP που παρέχουν έκθεση σε ένα διευρυμένο καλάθι εμπορευμάτων σημείωσαν άνοδο στη ζήτηση με εισροές 4,2 δις. δολαρίων στο πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι εκροών 298 εκατ. δολαρίων το 2020.
"Οι επενδυτές στρέφονται στα ευρεία ETP για να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, την ενεργειακή μετάβαση και για να αντασφαλιστούν έναντι του πληθωρισμού", δηλώνει ο Μομπίν Ταχίρ, διιευθυντής του WisdomTree.
Τα ΕΤΡ που παρέχουν πιο στενή έκθεση σε βιομηχανικά μέταλλα, όπως το χαλκό και το αλουμίνιο, επίσης είδαν αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Οι εισροές φέτος ξεπέρασαν το 1 δις. δολάρια από 316 εκατ. πέρυσι.
Αν και η παραγωγή μετάλλων αντιστοιχεί στο 11% των παγκοσμίων εκπομπών ρύπων, "η στροφή προς την πράσινη οικονομία παίζει ένα ξεκάθαρο ρόλο στο ράλι των τιμών μετάλλων που παρατηρούμε", δηλώνει ο Αλεξάντερ Στογιάνωφ, επικεφαλής του Gloabl Palladium Fund, το οποίο στηρίζεται από τη ρωσική Norislk Nickel.
Ο Κρις Μελόρ, επικεφαλής εμπορευμάτων της Invesco, συμφωνεί ότι η προσπάθεια μείωσης των εκπομπών μπορεί παραδόξως να ενισχύσει τις προοπτικές των funds του μετάλλου.
"Η ενεργειακή υποδομή ζορίζεται σε ορισμένα σημεία του πλανήτη", αναφέρει. "Η εκτίμηση της κλιματικής επιτροπής του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει πόσα πρέπει να συμβούν για την απανθρακοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και την κατασκευή νέων καθαρών ενεργειακών συστημάτων".
Όμως τα ενεργειακά ΕΤΡ που συνήθως συνδέονται με τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου και άλλα παράγωγα έχουν εκροές 6,1 δις. δολαρίων φέτος, έναντι εισροών 8,3 δις. το 2020. "Είχαμε μεγάλες εισροές στα ενεργειακά ΕΤΡ πέρυσι όταν οι τιμές αργύ κατέρρευσαν και έπειτα μια οπισθοχώρηση των επενδυτών το 2021 μετά το ράλι της τιμής", τονίζει ο Ταχίρ.
Τα ΕΤΡ του χρυσού επίσης είχαν σημαντικές εκροές φέτος με 6,1 δις. δολάρια ως τα τέλη Ιουλίου, έναντι εισροών 48,7 δις. πέρυσι, σύμφωνα με το World Gold Council που εκπροσωπεί την εξόρυξη χρυσού.
Ο Σούκι Κούπερ, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην Standard Chartered της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η αντιστροφή στο χρυσό αντανακλά το επενδυτικό κλίμα για την οικονομική επίδραση του κορωνοϊού.
"Υπήρξε μια στροφή μακριά από το χρυσό ως καταφύγιο και προς μέταλλα όπως η πλατίνα, το ασήμι και ο χαλκός που θα επωφεληθούν από την απανθρακοποίηση, τις ΑΠΕ και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών", σχολίασε.
(του Κρίς Φλαντ, Financial Times)