Περισσότερη πράσινη ενέργεια με τα ανάλογα εργαλεία στα «χέρια» της αγοράς και των ρυθμιστικών αρχών και των φορέων χάραξης πολιτικής προκρίνουν, ανάμεσα σε άλλα μέτρα, οι δέκα ευρωπαϊκές ενώσεις που συναποτελούν την «Electrification Alliance», για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τις ευρωπαϊκές αγορές.
Σε επιστολή τους προς την ηγεσία των Βρυξελλών υπογραμμίζουν 3 βασικούς άξονες πολιτικής – μέτρων και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές να δράσουν άμεσα, αποτρέποντας τα χειρότερα.
Συνοπτικά οι προτάσεις της Electrification Alliance είναι οι εξής:
Δομική μείωση φόρων και χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος
Πλήρης εφαρμογή των προβλέψεων του Πακέτου Καθαρής Ενέργειας (Clean Energy Package) για την διασφάλιση ευέλικτης κατανάλωσης για όλους
Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης προς αντιστάθμισμα της αστάθειας στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.
Πιο συγκεκριμένα, η Electrification Alliance επισημαίνει πως οι φόροι που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για την ηλεκτρική ενέργεια στις περισσότερες χώρες ξεπερνούν σε μέγεθος τους αντίστοιχους φόρους που πληρώνουν για τις άλλες μορφές ενέργειας. Καλεί λοιπόν τις κυβερνήσεις, ως πρώτο μέτρο ελάφρυνσης, να προχωρήσει σε δραστική μείωση των φόρων, δηλαδή, να μειώσει το κόστος του ρυθμιζόμενου τμήματος του λογαριασμού στο οποίο εντάσσεται και η φορολογία. «Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των τιμών λιανικής που πληρώνουν οι καταναλωτές», αναφέρει σχετικά.
Ταυτόχρονα, αναφέρει πως η μη πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ευελιξία της ζήτησης (demand-side flexibility), δημιουργεί εμπόδια σε καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις διακυμάνσεις, προσαρμόζοντας την κατανάλωσή τους αναλόγως.
Αναφανδόν υπέρ της ενεργειακής μετάβασης σε μια οικονομία με κυρίαρχη την πράσινη ενέργεια στέκεται η Electrification Alliance, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ευρωσκεπτικισμός ανά την Ευρώπη για το περιβόητο Green Deal δυναμώνει, υπό το βάρος της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη από άκρη σ’ άκρη. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει τη εξάρτηση και έκθεσή της στο εισαγόμενο αέριο, επιταχύνοντας, ταυτόχρονα, την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η Ευρώπη παράγει σχεδόν το 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και επομένως οι υψηλότερες τιμές του αερίου περνούν αμέσως στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ενδιαφέρον επίσης έχει η παρατήρηση της Eurelectric πως οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων στο ράλι τιμών ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν στρεβλώσεις στην λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εκτροχιάσουν την πράσινη μετάβαση. Σε σχόλιό της, η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Ένωση Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric) υπογραμμίζει πως οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζονται από δυναμικότητα και υπόκεινται σε διακυμάνσεις.
Άξιο προσοχής είναι το γεγονός πως οι περιπτώσεις αρνητικών τιμών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (day-ahead market) έχουν αυξηθεί, αντιπροσωπεύοντας συνολικά 1837 ώρες το 2020, σε σύγκριση με τις 375 ώρες το 2018. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διείσδυσης και ενσωμάτωσης πηγών ενέργειας με χαμηλό οριακό κόστος (marginal cost), όπως είναι οι ΑΠΕ. Επομένως η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ κρίνεται ζωτικής σημασία για τον περιορισμό της έκθεσης της αγοράς στις ταλαντευόμενες τιμές του φυσικού αερίου.
Νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι τώρα φθηνότερα από τις υφιστάμενες μονάδες άνθρακα και αερίου. «Όσα περισσότερα έχουμε, μαζί με αποτελεσματικά δίκτυα, αποθήκευση και άλλες μορφές ευελιξίας, τόσο χαμηλότεροι θα είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Συμπληρώνουν δε στην επιστολή, πως τα υφιστάμενα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να εξαλειφθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δεδομένη κατάσταση αναδεικνύει, επίσης, την ανάγκη για περισσότερα μέτρα ενεργειακής απόδοσης (energy efficiency), όπου οι αντίστοιχες πολιτικές θα πρέπει να ιεραρχούν τους ευάλωτους καταναλωτές, επιδιώκοντας σταθερά την μείωση της ενεργειακής φτώχειας.