Κράτη τα οποία παραδοσιακά στηρίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων εν όψει της Συνόδου για το Κλίμα COP26.
Η Κόστα Ρίκα και η Δανία πρωτοστατούν στις προσπάθειες δημιουργίας της πρώτης διπλωματικής συμμαχίας στον κόσμο για τη διαχείριση του περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόκειται για τη συμμαχία «Beyond Oil and Gas Alliance» (BOGA), η οποία επιδιώκει να συμβάλει στη διαχείριση των πολιτικών που θα ευθυγραμμίσουν τα κράτη με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ βιομηχανικά επίπεδα.
Η Beyond Oil and Gas Alliance αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα στις συνομιλίες στον ΟΗΕ στις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της COP26 και μέχρι τότε, η Κόστα Ρίκα και η Δανία προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για να τερματίσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Με αφορμή την ίδρυση του νέου φορέα, ο Peter Wooders, διευθυντής στο International Institute for Sustainable Development (IISD), δήλωσε ότι:
«Καθώς οι επιπτώσεις στο κλίμα επιδεινώνονται, καθίσταται επείγον για τις χώρες να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα και να επιτρέψουν μια δίκαιη καθαρή ενεργειακή μετάβαση το συντομότερο δυνατό. Η BOGA παρέχει ευπρόσδεκτη ενθάρρυνση στις χώρες να συμμετάσχουν στη διαχείριση της σταδιακής απομάκρυνσης από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σύμφωνα με τους στόχους του Παρισιού. Καλούμε τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία».
Όπως είναι γνωστό, σε πολλά μέρη του κόσμου πληθαίνουν οι φωνές προς την ίδια κατεύθυνση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων στον κόσμο πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος για να διατηρηθεί η ελπίδα να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Άλλη ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε από την Carbon Action Tracker την Τετάρτη, έδειξε ότι καμία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να περιορίσει την παγκόσμια θέρμανση στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού. Στο ίδιο πνεύμα, ο ΙΕΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα εάν ο κόσμος έφτανε τις καθαρές μηδενικές εκπομπές ορυκτών καυσίμων έως το 2050.
(insider.gr)